Politika 27.12.2022.

Topić: Usvojićemo rebalans budžeta za ovu godinu uz amandmane većine

ČITANJE: 2 minute

Odbornička većina u Skupštini grada Banjaluka podnijela je niz amandmana na rebalans za ovu i budžet za narednu godinu, ali nije dobila odgovore gradonačelnika Draška Stanivukovića na podnesene amandmane, rekao je šef Kluba odbornika SNSD-a Dragoslav Topić.

Topić je na konferenciji na novinare predstavnika skupštinske većine rekao da će odbornička većina na sjednici Skupštine grada u četvrtak, 29. decembra, prihvatiti rebalans za ovu i budžet za narednu godinu, jer će, kako je rekao, usvojiti predložene amandmane.

On je naveo da izgradnja ljetne pozornice ispred Pravnog fakulteta u iznosu od milion KM, skejt park od 600.000 KM, kao i reciklažna dvorišta za koja je namijenjeno 300.000 KM, te izdaci za rekonstrukciju rasvjete na tvrđavi Kastel u iznosu od dva miliona KM, nisu prioriteti skupštinske većine.

Topić je dodao da je skupštinska većina podržala niz projekata gradske administarcije u rebalansu i budžetu za narednu godinu izdvojivši izgradnju mosta u Docu u iznosu od 2,3 miliona KM, škole u naselju Ada za šta je namijenjen milion KM, te multifunkcionalnog sportskog centra u naselju Lauš u iznosu od milion KM.

“Podržali smo stavku kada su u pitanju povećanje plata u Gradskoj upravi, ali će na to ići zaključak da se isplati plata radnicima koji su trenutno zaposleni, a da se ne zapošljavaju dodatni radnici. Predložili smo amandmane podrške penzionerima od 100 KM, za funkcionisanje ZIBL-a povećali smo sredstva za 200.000 KM, te za Centar za socijalni rad – 420.000 KM za socijalnu pomoć i dodatak i njegu drugog lica”, rekao je Topić.

On je istakao da navedeni amandmani ne remete budžetski okvir.

“Spreman sam da razgovaramo o ovim stvarima, jer smatram da je zaista 80 odsto ovih svari prihvatljivo za njega”, rekao je Topić i dodao da predstavnici odborničke većine nisu dobili nikakav zvaničan poziv od gradonačelnika.

Odbornik SNSD-a u gradskom parlamentu Srđan Amidžić rekao da će amandmani skupštinske većine biti ispod četiri miliona KM, od čega je dva miliona KM podrške penzionerima.

Skupština grada Banjaluka razmatraće u četvrtak, 29. decembra, prijedlog rebalansa budžeta za ovu godinu i budžeta za narednu godinu.

Kolegijum je na sjednici prošle sedmice sa dnevnog reda Skupštine grada povukao nekoliko tačaka, od kojih se pet odnosi na gradske prihode.

Skupština grada Banjaluka usvojila je 8. decembra Nacrt rebalansa budžeta za ovu godnu od 201.960.000 KM i Nacrt budžeta za 2023. u iznosu od 195.290.000 KM.

(Srna)