Vijesti 30.11.2018.

TOPIONICA JELŠINGRAD Sutra u Banjaluci uništavanje oružja

ČITANJE: 1 minuta

U topionici Jelšingrad u Banjaluci sutra će biti uništeno 1.135 komada oružja i 1.276 sastavnih dijelova koje su u posljednjih 10 mjeseci, nizom operacija širom BiH, sakupile agencije za sprovođenje zakona u zemlji, koje rade sa Kancelarijom Kliringhaus za kontrolu lakog i malokalibarskog naoružanja u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi.

Ovo je dio tekućeg programa koji finansira EU protiv prekograničnog, glavnog i organizovanog kriminala, koji se fokusira na borbu protiv ilegalne proizvodnje i širenja oružja i njihovih sastavnih dijelova, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

“Zvanične statistike za BiH sugerišu da postoji oko 16.000 tona oružja i otprilike oko 40.000 komada oružja koji se i dalje nezakonito nalaze u javnom domenu. Ovo oružje predstavlja značajnu opasnost za bezbjednost zemlje i mora biti iskorijenjeno”, ističe se u saopštenju.

Iz Delegacije EU u BiH napominju da je pokrenuta nova mapa koja je usmjerena na rješavanje ilegalnog posjedovanja i trgovinu malog oružja i lakog naoružanja i pripadajuće municije na zapadnom Balkanu.

Uništavanje oružja zakazano je za 10.00 časova.

(Nezavisne)