Vijesti 15.03.2016.

Toplana: Plaćanje naknade i za toplu cijev koja prolazi kroz stan!

ČITANJE: 2 minute
grijanje-radijator
Banjalučani koji su otkazali usluge “Toplane”, mogli bi uskoro da dobiju nove račune. Glavni argument uprave “Toplane” za prijedlog uvođenja dvotarifnog sistema naplate, jesu tople cijevi. Ko je isključio centralno grijanje, plaćao bi 30 odsto troškova.

Direktor “Toplane”, Mićo Milovanović, kaže da, u drugim gradovima u Srpskoj, ali i u regionu, takav sistem odavno postoji.

-Svi naši građani plaćaju naknadu za instalisanu snagu za električnu energiju. Plaćaju čak i onda kada ne uključe ni jednu jedinu sijalicu. A svijetlost ne može doprijeti od komšije do našeg stana. A toplota iz komšijskog stana može doprijeti i dopire do našeg stana. Dakle, radi se o tom neminovnom prenosu toplote kroz zidove- kaže Mićo Milovanović, direktor “Toplane”.

Gradonačelnik, Slobodan Gavranović, kaže da “Toplana” ne može sama da donosi odluke. Gradska uprava ima posljednju riječ. Ipak, tvrdi da, kao i u Evropskoj uniji, građani moraju da plaćaju dio troškova za grijanje, iako su se odjavili.

-Nema novih nameta, neće ih ni biti, ja ih ne vidim kao nove namete, ali da će biti reda i da se jednostavno pitanje, i ne samo kod toplane, isključenje sa mreže mora se riješiti- izričit je gradonačelnik Banjaluke, Slobodan Gavranović.

Za pravnike je zakonitost zahtjeva “Toplane” upitna. Teško da mogu, tvrde, naplaćivati nekome usluge, a da nemaju na osnovu čega. Slično misle u Udruženju potrošača RS.

-Da bi se ispostavio račun ili faktura nekom potrošaču, mora da se sklopi ugovor. Ako nema ugovora, ugovornog odnosa, nijedan račun nije validan, i nije potrošač koji dobije takav račun, nije dužan da plaća po tom računu- kaže Dragovan Petrović, Udruženje potrošača RS.

Zbunjeni su i Banjalučani. Oni koji imaju centralno grijanje, kažu, i ne brinu mnogo. Oni koji su isključili grijanje, tvrde da znaju šta im je činiti ako odluka ugleda svjetlost dana.

Predstavnici Gradske uprave poručuju – o prijedlogu tek treba da raspravljaju. Slična inicijativa pokrenuta je prije dvije godine, ali nije prošla. PDP-ovci tvrde da će ovog puta, ići i do Ustavnog suda.

(ATV)