Vijesti 09.12.2016.

„Toplana“ štedi mazut, građani cvokoću

ČITANJE: 3 minute

Zbog zaliha mazuta, koje su na izmaku, „Toplana“ nije pojačala grijanje, iako su jutarnje i večernje temperature danima ispod nule.

Banjalučani se žale da su radijatori od početka grijne sezone uglavnom mlaki, što se nije promenilo ni posljednjih dana, kada je osjetno zahladilo.

– Već nekoliko dana dogrijavamo stan klimom, jer je prehladno. Radijatori su mlaki i ne možemo da sjedimo u dnevnom boravku ako se ne pokrijemo ili ne uključimo klima-uređaj.

Iako je u našim zgradama, koje se nalaze u neposrednoj blizini vrelovoda „Vrbas“, grijanje proteklih godina bilo dobro, to ne možemo reći i za ovu zimu- kaže Nevena K. iz Bulevara Stepe Stepanovića.

grijanje

Dodaje da ovo nije prvi put da se smrzavaju u svom stanu, a da pri tom, redovno plaćaju račune.

– I prošli mjesec smo dogrijavali stan klimom i dobili skoro 30 KM veći račun za struju- navodi ona.

Na loše grijanje žale se i stanovnici drugih dijelova grada – Obilićeva, Rosulja, ali i Borika, naselja u kojem je grijanje uvijek bilo dobro.

Odbornik NDP, Vladimir Mirošljević, kaže da su građani potpuno u pravu kada „Toplanu“ optužuju da štedi na grijanju svaki put kada je mazut na izmaku.

– Direktor „Toplane“, Mićo Milovanović, kada mu nestane mazuta, sebi pravi manevarski prostor tako što smanjuje loženje čime se smanjuje i kvalitet grijanja. Nema drugog razloga da budu hladni radijatori potrošačima spojenim na centralne vodove – kaže Mirošljević.

mirosljevic

Dodaje da se zbog toga postavlja i pitanje o kakvim uštedama govori direktor Milovanović, kada ističe da je preduzeće uštedjelo 22 miliona KM, odnosno, 16,5 hiljada tona mazuta, jer je očigledno da radi na uštrb građana.

– Toplana ima mazuta najdalje za još sedam dana, ali grijanje ne smije stati. Obaveza Grada je da građanima obezbjedi kontinuirano ovu komunalnu uslugu i sadašnja vlast uspjeva da održi kontinuitet u nabavkama mazuta – kaže Mirošljević i dodaje da gradu treba još deset do 12 miliona KM za kupovinu mazuta do kraja grijne sezone.

Nada se da će na jednoj od narednih sjednica gradskog parlamenta i pitanje „Toplane“ doći na dnevni red.

U „Toplani“ ističu da održavaju kontinuitet u grijanju. Navode da nikada nisu imali dovoljno zaliha mazuta, te da su oduvijek, tokom sezone, nabavljali energent.

– Uštede od 22 miliona KM ostvarene su domaćinskim upravljanjem i to nisu samo uštede u mazutu, već i u potrošnji vode i struje, te platama radnika – tvrde u preduzeću, odgovarajući na Mirošljevićeve tvrdnje da su uštede nastale zavrtanjem grijanja.

U „Toplani“ kažu da su nabavili dovoljno drvne sječke za rejonske kotlovnice na Starčevici i Kočićevom vijencu, te da od Grada i Vlade RS očekuju pomoć za nabavku mazuta.

toplana

Sastanak sa EBRD

U Gradu su najavili da će se polovinom decembra sastati sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj, sa kojom pregovaraju o kreditiranju, kako bi kotlove na mazut zamijenili kotlovima na drvenu sječku.

Vrijednost projekta je 15 miliona evra, ali da bi bio odobren, Banjaluka će morati da restrukturiše postojeće dugova „Toplane“.

Tri miliona KM

Vlada RS do sada je uplatila tri miliona KM Gradu, a na ime dugova za grijanje budžetskih korisnika, što je iskorišćeno za nabavku mazuta.

(blic.rs)