Magazin 28.12.2015.

Toplo mlijeko i med zaustavljaju kašalj

ČITANJE: 2 minute
kasalj
Ako imate napade iritirajućeg kašlja, naročito tokom noći, možda u sobi nema dovoljno vlažnosti u vazduhu.

Nabavite posudu koja će tokom cijelog dana da obezbjeđuje vlagu u svim postorijama u kojima boravite.

Ove posude zahtijevaju posebnu higijenu, kako se sa unutrašnje strane ne bi razmnožili mikrobi, koji mogu da naprave više štete nego koristi.

Da biste preduprijedili pojavu kašlja, možete da isprobate još neke preporuke i savjete stručnjaka.

MLIJEKO

Osobe kojima mleko povećava stvaranje šlajma, trebalo bi da ograniče upotrebu ovog proizvoda. Sa druge strane, toplo mleko sa medom nekima pomaže da se tokom prehlade bolje iskašlju i oni ne moraju da izbace ovu namirnicu iz upotrebe.

OBLOG

Kod suvog nadražajnog kašlja pomaže kada se grudi natrljaju mašću (guščijom, svinjskom, maslinovim uljem) i prekriju platnenom maramicom ili pamučnom pelenom. Pomaže i termofor sa toplom vodom ili električno jastuče.

TEČNOST

Uzimajte dosta tečnosti, jer ona pomaže da bi bolje djelovali lijekovi za iskašljavanje, ali i oni koji se uzimaju protiv povišene temperature.

LIJEKOVI

Ako uzimate preparate za iskašljavanje, posljednju dozu uzmite najkasnije dva sata prije spavanja. U suprotnom će napadi kašlja tokom noći znatno poremetiti spavanje. Ne koristite istovremeno lijekove koji služe za podsticanje i ubrzanje uklanjanja bronhijalne sluzi iz disajnih puteva – ekspektoranse i lijekove koji suprimiraju suvi bolni kašalj – antitusike.

ČAJ

Preporučuju se biljne mješavine koje sadrže bokvicu, majčinu dušicu, timijan, lipu, sladić, slez i slično. Od ovih biljaka se, u kombinaciji sa medom ili vitaminom C, često pripremaju i sirupi. Sirup od bokvice ili islandskog lišaja je, recimo, dobar za suvi kašalj, a ekstrakt bršljana razređuje i pospešuje izbacivanje šlajma. U kućnoj radinosti možete da pripremite efikasan preparat protiv kašlja ako naseckate crni luk, prelijete medom i na kašičicu pijete dobijenu tečnost.

HIGIJENA

Ne kašljite i ne kijajte u dlan, nego u nadlakticu, ako nemate pored ruke pripremljenu papirnu maramicu. Virusi i bakterije sa dlana čim uhvatite bravu ili telefonsku slušalicu nastavljaju da se dalje šire. Neophodna je dobra higijena ruku, a od značajne pomoći mogu da budu i antibakterijski gelovi ili vlažne maramice.

KADA KOD LJEKARA

Ljekaru se što pre javite ukoliko primjetite:
– da su napadi kašlja praćeni temperaturom ili groznicom,
– iskašljavanje žutozelenog gnojnog ili krvavog sekreta,
– uvećanje žlezda na vratu, belu skramu na krajnicima,
– ubrzano i otežano disanje
– bol pri disanju i kašljanju, pištanje u bronhijama,
– kašalj koji se javlja između dva i četiri sata ujutru,
– ako se intenzitet kašlja ne smanjuje pet dana.

(Novosti.rs)