Region 25.03.2021.

Torlak počinje proizvodnju vakcine Sputnjik V

ČITANJE: 1 minuta

Ruski Fond za direktne investicije i Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak u Beogradu saopštili su da su postigli dogovor o proizvodnji vakcine Sputnjik V.

Proizvodnja bi mogla da počne do maja u postrojenjima Torlaka.

Srbija će, dodaje se, postati prva zemlja u Jugoistočnoj Evropi koja će proizvoditi vakcinu Sputnjik V. Ta vakcina mogla bi da se izvozi kasnije u druge zemlje regiona, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Sputnjika V, prenosi Tanjug.

Direktor RDIF Kiril Dimitrijev izrazio je tim povodom zahvalnost vladi Srbije za konstantu podršku i poverenje u Sputnjik V.

“Srbija je među prvim zemljama u svetu koje su odobrile Sputnjik i koriste tu vakcinu radi zaštite stanovništva od virusa korona. Proizvodnja ruske vakcine u Torlaku obezbijediće lakšu logistiku i pomoći da se ubrza program vakcinacije u zemlji”, rekao je Dimitrijev.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović zahvalio je predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, ruskoj vladi i RDIF-a na podrši u očuvanju zdravlja i života građana Srbije, navodi se u saopštenju.

On je rekao da će proizvodnja vakcine Sputnjika V u Institutu Torlak jačati kapacitete naše zemlje u borbi protiv pandemije virusa korona i otvoriti nove perspektive za distribuciju ove vakcine u regionu Jugoistočne Evrope.

“Transfer tehnologija za proizvodnju vakcine Sputnjik V iz Rusije u Srbiju doprineće obnavljanju suvereniteta naše zemlje na polju proizvodnje vakcine koja će biti važan resurs svake zemlje u budućnosti”, rekao je Popović.

(E.M)

Oznake: Sputnjik V, Torlak