Magazin 26.12.2015.

Torta „Eva“- čokoladno iskušenje kojem je teško odoljeti

ČITANJE: 2 minute
torta eva
Ovaj nevjerovatno primamljiv desert – remek djelo majstora francuske gastronomske akademije Le Cordon Bleu. Teško je reći bilo šta o porijeklu njegovog naziva.

U svakom slučaju, ljubitelji čokoladnih dezerta biće u slatkoj ekstazi, probavši samo jedno parče. Dozvolite sebi da i vi  uronite u ovu čokoladnu nirvanu.

Biće vam potrebni sljedeći sastojci:

– 225 gr maslaca

– 460 gr čokolade sa 55-70% sadržaja kakaoa

– 9 jaja

– 100 gr šećera

– 1/4 kafene kašike limuntosa, ili 1/2 kafene kašike soka limuna

– kalup  prečnika 23 cm

Priprema:

– Maslac i čokoladu, stalno mješajući, otopite na vodenoj pari. Komadić maslaca ostavite za podmazivanje kalupa.

– Žumanjca umutiti sa šećerom, do čvrste smješe. Obavezno mutiti mikserom 5 minuta.

– Sjedinite obe smješe. Silikonskom lopaticom polako promješajte umućenu smješu od žumanjaca sa dobro ohlađenom čokoladnom smješom.

– Umutite bjelanjca sa limuntosom, da smješa bude mekana (ne čvrsta). Ako bude suviše čvrsta, neće se dobro sjediniti sa smješom od žumanjaca.

– U čokoladnu smješu počnite polako dodavati smješu od bjelanjaca, mješajuci silikonskom lopaticom pokretima gore-dole. Na ovaj način dodavajte svu smješu. Mikser nemojte koristiti. Na ovakav način smješa će se napuniti kiseonikom, da diše.

– Zidove i dno rasklapajućeg  kalupa, premažite maslacem i pospite brašnom ili kakaoom. Istresite tijesto u kalup, poravnajte ga. Ako nemate rasklapajući kalup, možete koristiti običan, ali na dno stavite aluminijumsku foliju, koju ćete, takođe, premazati maslacem.

– Pecite u zagrejanoj rerni na na 150 stepeni, 35-40 minuta. Nemojte duže – rizikujete da dobijete običan biskvit. Možda će vam se učiniti da je torta „živa“, ali ne brinite, tako treba da izgleda. Izvadite tortu iz rerne, potpuno ohladite, i ostavite preko noći u frižideru da se stegne. Odozgo je, kroz sito, pospite kakaoom.

Da se torta ne mrvi i ivice ostanu glatke, prilikom sječenja koristite vruć nož (sječivo noža možete zagrijati vrelom vodom). Sijecite nožem do kraja i izvlačite odsječeno parče, ne dižući ga na gore.

Ova torta se odlično čuva u zamrzivaču, ako je isječete na komadiće i hermetički ih upakujete.

Obavezno ispecite ovo čokoladno čudo da u potpunosti osjetite njegov nježan i delikatan ukus.

(UspesnaZena)