Vijesti 31.12.2021.

TRADICIJA ILI INERTNOST: Gdje je nestao duh Nove godine s ulica Sarajeva?

ČITANJE: 3 minute

Praznična atmosfera se uveliko osjeti u mnogim gradovima Bosne i Hercegovine, a izostala je tamo gdje bi sva ljepota Nove godine, lampica i mirisa kuhanog vina trebalo da bude najviše koncentrisana – u glavnom gradu.

Prije nego što neko kaže da Nova godina nije u tradiciji možda Bošnjaka i islamskog svijeta i da nema potrebe za prazničnim duhom, može pogledati kako ovih dana izgledaju npr. Dubai i Istanbul. Osim toga u BiH se Nova godina slavi kao državni praznik i 1. i 2. januar su neradni dani, piše Klix.ba.

Kao i u većini zemalja širom svijeta, božićni i novogodišnji praznici slave se i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a osim privatnih objekata i hotela, koji su odavno već spremni za prazničnu sezonu, vlasti su se takođe pobrinule da na ulice donesu dašak novogodišnje atmosfere.

Ta atmosfera je u velikoj mjeri ove godine izostala u Sarajevu. A zašto je to tako zna lokalna vlast i vjerovatno će reći kako je izgovor pandemija ili ekonomska kriza. Iako se i ti razlozi mogu uvažiti, uz skroman dekor izostao je događaj u organiaciji lokalne vlasti.

U Sarajevu su izostali kulturno-muzički događaji, praznična hrana i piće, novogodišnji program oko kojeg su se potrudili i mnogo manji gradovi u BiH. Međutim, jedna od najtužnijih stvari su praznični ukrasi. Siromašne lampice od prethodnih godina i nova jelka ispred Vijećnice ipak nisu dovoljni da građanima donesu radost praznika, iako oni koji vode grad očigledno misle da jeste. A ukoliko odmaknete malo dalje od npr. Marijin-Dvora, jedina stvar koja vas može podsjetiti na to da je vrijeme praznika su bučne petarde.

Šta je lokalna vlast Sarajeva mogla uraditi?

Postaviti kućice na Vilsonovo šetalište gdje bi građani i turisti sa svojim porodicama mogli doći na kuhano vino i kolače dok se dječica zabavljaju na klizalištu ili nekom drugačijem dječijem programu.

Organizovati događaje za turiste, koji bi sigurno u periodu kada ne skijaju na planinama sišli u grad na zanimljivo druženje na otvorenom. Dok u gradovima u regionu sve vrvi od kućica sa suvenirima i putokaza koji turiste vode do najzanimljivijih novogodišnjih mjesta u gradu, obični magnet s izgledom grada možete kupiti tek na Baščaršiji ili u ponekom megamarketu.

Osmisliti kulturno-muzičke događaje u večernjim satima.

Ukrasiti grad mnogo ljepše i bolje. Npr. selfie praznične dekoracije popularne su u svim gradovima, nema razloga da ih Sarajevo izbjegava.

Organizovati doček Nove godine

Poređenja radi javni doček Nove godine biće u Banjoj Luci, Mostaru, Brčkom, Tuzli, Zenici, Trebinju, Prijedoru i drugim mjestima, ali ne i u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Jedino je Opština Centar organizovala dva dana ulični festival kod sarajevske tržnice Markale, gdje će biti upriličeni nastupi domaćih bendova i muzičara i performera. Ulicom Ferhadija, ispred Gradske tržnice, šetat će se Djeda Mrazovi i dijeliti slatkiše, te mađioničari i maskote koji će zabavljati prolaznike i posjetitelje. Sve će trajati danas i sutra.

(N.S)