Magazin 28.04.2016.

Tradicija Japana odsvirana šamisenom

ČITANJE: 1 minuta
slikacitava
Privilegiju da otputuju u daleki Japan i u daleku prošlost ove zemlje, imala je banjalučka publika u utorak uveče na koncertu umjetnika Keišoa Onoa, svjetskog izvođača na instrumentu šamisen, koji je održan u Vijećnici Banskog dvora Kulturnog centra.

Kako je u utorak uveče, poslije prije koncerta, istakao ovaj umjetnik, potrebna je velika koncentracija i ljubav prema tradiciji, kako bi se na vjerodostojan način prenijele note i emocije na ovom neobičnom instrumentu.

– Nastupao sam u cijelom svijetu i svako upoznavanje drugih ljudi i drugih kultura me je dodatno inspirisalo i nadograđivalo moje muzičko znanje. Tako je i sa Banjalukom i Republikom Srpskom, gdje sam se rado odazvao na nastup – kazao je Ono.

Otkrio nam je da je muzika njegov život i da šamisen svira od svoje osme godine, a da je u njegovoj umjetničkoj energiji uživala i publika u Banjaluci, dokazao je snažan aplauz kojim su nagradili ovog umjetnika.

Nakon ovog nastupa, publika je dva časa kasnije u koncertnoj sali imala priliku da čuje slovenačke umjetnike, Mateja Zupana na flauti i Andreu Kosmač na klaviru.

Koncerti su održani u okviru “Dana Vlade Miloševića” u Banjaluci.

(Glas)