Vijesti 24.03.2017.

Tradicionalna manifestacija počela u Banjaluci: Učenici donijeli proljeće u Muzej

ČITANJE: 2 minute

Proljeće u Muzeju Republike Srpske počinje istomenom manifestacijom koja u vidu likovnih radionica već 11 godina okuplja učenike osnovnih škola. Manifestaciju organizuje Odjeljenje za obrazovno pedagoški rad ove ustanove s ciljem da predstavi i sačuva našu bogatu kulturnu baštinu.

– Kao i prethodnih godina i ovih su se prijavile sve banjačuke osnovne škole, a u radionicama će učestvovati i korinisi Doma „Rada Vranješević“, Centra „Zaštiti me“ i Centra za obrazovanje i vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora Banjaluka, kao i Udruženje roditelja djece oboljele od malignih bolesti „Iskra“ – rekla je Nataša Nogo, muzejski pedagog.

Ona kaže da, crtajući u ambijentu Stalne izložbene postavke Muzeja RS, okruženi bogato ukrašenim eksponatima, učenici osim što biraju eksponat koji ih inspiriše, uživaju i maštaju i u veselom koloritu veza, ljepoti narodnih nošnji, kao i bogatoj fauni i flori.

– Radionice su počele prvog dana proljeća i trajaće do 7. aprila. Oni koji ne uspiju da u prostoru Stalne postavke Muzeja RS završe svoje radove, moći će to da urade u školi, na časovima likovnog vaspitanja, te ih dostave u muzej do 28. aprila. Izložba najboljih radova biće otvorena 12. maja u Muzeju RS – rekla je Nogo.

Dodala je da su ciljevi i zadaci likovnih radionica i izložbe podsticanje dječije kreativnosti i razvijanje sposobnosti i vještine u likovnom izražavanju. Djeca razvijaju pozitivan stav prema estetskim vrijednostima likovnog rada kao i  prema umjetnosti, muzejskim institucijama i naslijeđu.

– Ova manifestacija odražava različitost kreativnih mogućnosti učenika i njihovu sve veću zainteresovanost za učešće u ovakvim radionicama, što doprinosi očuvanju kulturne baštine i djeluje edukativno u razvijanju svijesti  za njegovanje našeg kulturnog blaga – rekla je Nogo.

Djeci koja posjećuju Muzej RS najiinspirativnija je etnološka postavka, a najviše pažnje poklanjaju ukrasima na narodnim nošnjama. Djevojčice su zainteresovane i za zbirku nakita koja se nalazi u postavci, dok dječake privlače oružje i životinje. Oni najsmjeliji upuštaju se u avanturu slikanja djela velikana našeg slikarstva.

Tradicionalna manifestacija u Muzeju RS do sada je okupila više od 2.500 osnovaca.

Slobodno vrijeme

U Muzeju RS kažu da je saradnja sa osnovnim školama dovela do odličnih rezultata, koji se prije svega ogledaju u vaspitanju, u smislu da organizovanjem likovnih i ostalih kreativnih radionica na kvalitetan način organizuju slobodno vrijeme mlađe populacije.

Ovo je i najbolji način na koji učenici postaju i ljubitelji umjetnosti i naše bogate kulturne baštine.

(EuroBlic)