Magazin 10.03.2019.

TRADICIONALNI KONCERT “ZVJEZDICA” Naša Banjaluka je napokon otvorena za različitosti

ČITANJE: 2 minute

Servis centar za podršku djeci i osobama sa poteškoćama u razvoju „Dajte nam šansu – Zvjezdice“, osmi put obilježiće Međunarodni dan osoba sa Daunovim sindromom.

Mališani su i ove godine pripremili bogat program, koncert će biti održan u Banskom dvoru, 21. marta od 19 časova, a poruka ove manifestacije je “Ne izostavljate nikoga”.

– Naglasak je na mogućnostima djece, to je dan kada sumiramo rezultate našeg rada i pokazujemo šta mladi sa Daunovim sindromom i svim ostalim poteškoćama mogu. I ovaj put u programu učestvuju djeca iz JU Centar “Zaštiti me”, pored toga uključena su i djeca iz vokalnog ateljea “Mama vox”, kao i mnogi drugi mališani – istakla je direktorka Centra Željka Perišić, dodajući i da snimaju kratki video u kojem će mladi sa Daunovim sindromom reći svoje želje, šta bi voljeli da rade, i kako da se drugi ophode prema njima.

Ona je podsjetila da već dvije godine, u  saradnji sa KUD “Čajavec”, djeca vrijedno treniraju u folklornoj grupi.

– Do sada su otvorili festival “Dani Vrbasa” i učestvovali na mnogim drugim nastupima tako da s ponosom možemo reći da su “Zvjezdice” prepoznate u našem gradu, da je Banjaluka postala otvorena za različitosti i da djecu i mlade sa smetnjama u razvoju sve više pozivaju na društvene događaje, pružajući im priliku da pokažu svoja znanja – poručila je Perišićeva, koja je i sama majka djevojčice sa Daunovim sindromom.

Edukativni centar “Zvjezdice” pruža pomoć djeci sa poteškoćama u razvoju i njihovim porodicama. Djeca ovdje mogu dobiti stručnu pomoć defektologa, logopeda, psihologa, medicinske sestre i socijalnog radnika i napredovati u razvoju kroz besplatne individualne i grupne tretmane. Centar trenutno ima 150 registrovanih porodica.

– Broj se nažalost povećao, ali na sreću je da ipak imamo takvo udruženje koje pruža kompletnu uslugu i gdje su svi tretmani besplatni, što mnogo znači porodicama u kojima niko ne radi ili radi samo jedan roditelj pošto moraju brinuti o djeci – zaključila je ona.

Produžiti radno vrijeme

Centar “Zvjedzice” radi pet dana u sedmici, od 7.30 do 16 časova, a želja roditelja je da bude otvoren i u drugim terminima.

– Nastojaćemo da uvrstimo jednu radnu subotu u mjesecu, na zahtjev roditelja koji možda cijele sedmice rade i ne mogu da iskoriste sve ono što Centar nudi, ali sve to zavisi od finanasija. Mi smo i lane pokušali da produžimo radno vrijeme ali nismo uspjeli, nadam se ipak da ovaj put hoćemo – rekla je Željka Perišić.

(Srpskainfo)