Vijesti 07.01.2021.

TRADICIONALNO LOMLJENJE ČESNICE: Zlatnik u banjalučkoj Crkvi Svete Petke pripao dječaku Luki Gaćini

ČITANJE: 1 minuta

U naselju Starčevica danas je održano tradicionalno lomljenje božićne česnice za djecu, a zlatnik sa motivom Hristovog rođenja pripao je šestomjesečnom Luki Gaćini.

U ovom božićnom običaju, u organizaciji banjalučkog Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji i Parohije rebrovačke, uz poštovanje epidemioloških mjera, učestvovala su djeca predškolskog i školskog uzrasta, a veliku česnicu pripremila je i poklonila pekara “Starčevica”.

Predsjednik Odbora Milorad Arlov rekao je novinarima da je ovo trinaesto lomljenje česnice u banjalučkom naselju Starčevica, a peto u novom hramu.

On je pozvao okupljene vjernike da se pomole za braću na Kosovu i Metohiji, za koju više godina Odbor skuplja pomoć, kao i za srpski narod u Glini i na Baniji kojima je veoma teško nakon posljednjeg zemljotresa.

“I na Kosovu i Metohiji i na Baniji živi srpski narod i zato se molimo za njih i ovu manifestaciju posvećujemo i njima”, rekao je Arlov.

Branka Gaćina, majka šestomjesečnog Luke, rekla je lomljenje božićne česnice divan običaj, poželjevši svima mnogo sreće.

(Srna)