Magazin 06.01.2018.

Tradicionalno “pijukanje” oduševilo djecu

ČITANJE: 1 minuta

Humanitarno udruženje žena “Duga” danas je u popodnevnim časovima u Banjaluci organizovalo tradicionalno “pijukanje” za najmlađe sugrađane.

Mirjana Palija, članica Udruženja “Duga” objasnila je da je u pitanju porodična tradicija na Badnji dan koji danas obilježavaju vjernici pravoslavne vjeroispovesti, u kojoj najčešće baka ima ulogu “kvočke” i unucima koji glume piliće, u slamu baca slatkiše, bombone, lješnjake i orahe.

– Cilj nam je bio da razveselimo djecu uoči radosnog dana – Božića. Prezadovoljni smo što su došli u ovolikom broju – rekla je Mirjana Palija.


Osim što su se radovali pronađenim poslasticama, mališani su iskoristili rijetku priliku da uživaju u slami. Inače, slama simbolizuje mjesto rođenja Isusa Hrista.

“Pijukanje” se održava pred posljednju posnu večeru u božićnom postu, kako bi se radovali i najmlađi.

Galina Marjanović, predsednica Humanitarnog udruženja žena “Duga” objasnila je da je “pijukanje” poslednji dio petodnevnog programa “Radost djeci” u okviru manifestacije “Zimska čarolija”.

– Ovaj program organizovali smo u simbolici Božića, kulture i tradicije, koje ‘Duga’ inače čuva – kazala je Galina Marjanović.

Prava praznična atmosfera vladala je danas i u jednom banjalučkom ulazu koji broji 20 mališana.

Povodom Badnjeg dana roditelji su organizovani tradicionalno “pijukanje” za najmlađe.

(EuroBlic)