Biznis 23.05.2020.

Tramp 33 kineske kompanije stavio na crnu listu

ČITANJE: 1 minuta

Ministarstvo trgovine SAD saopštilo je da dodaje 33 kineske kompanije i druge institucije na ekonomsku crnu listu, zbog kršenja ljudskih prava i zbog zabrinutosti za američku nacionalnu bezbednost, što uključuje oružje za masovno uništenje i druge vojne aktivnosti.

Prema Rojtersu, crna lista najnoviji je napor Trampove administracije da napadne kompanije koje su vezane za vojne nabavke i kazni Peking zbog postupanja sa muslimanskim manjinama, a do nje dolazi u trenutku kada su lideri Komunističke partije u Pekingu otkrili detalje plana o nametanju zakona o nacionalnoj bezbednosti Hong Kongu.

Odeljenje za trgovinu saopštilo je da sankcioniše devet kompanija i institucija na osnovu toga što su “saučesnici u kršenjima ljudskih prava i zloupotrebama počinjenim u kineskoj kampanji represije, masovnog proizvoljnog pritvora, prinudnog rada i nadzora visoke tehnologije protiv Ujgura”, i drugih.

Odeljenje za trgovinu je takođe dodalo 24 vladine i komercijalne organizacije na ekonomsku listu, zbog omogućavanja nabavljanja stvari koje može koristiti kineska vojska.

(Agencije)