Politika 17.02.2016.

Tramp: Ako postanem predsjednik odobriću mučenje

ČITANJE: 1 minuta
tramp
Kandidat za predsjedničku nominaciju republikanaca Donald Tramp izjavio je danas da je mučenje efikasno i obećao da će, ako pobijedi na predsjedničkim izborima, vratiti praksu ispitivanja simuliranjem davljenja i odobriti još grublje metode.

– Nemojte mi reći da ne funkcioniše. Mučenje funkcioniše, u redu- rekao je milijarder u Južnoj Karolini gdje će u subotu biti održani republikanski stranački izbori za nominaciju.

Tramp, koji se zalaže za grube metode ispitivanja za strane zarobljenike, rekao je da će “apsolutno” dozvoliti tehniku koja simulira osjećaj davljenja.

– Ali, treba da idemo mnogo jače od davljenja. Ja tako mislim. Oni sijeku glave. Vjerujte mi, treba da idemo još jače zato što je naša zemlja u problemu, mi smo u opasnosti- rekao je Tramp.

Mučenje davljenjem praktikovano je do pred kraj mandata predsjednika Džordža Buša mlađeg, a potpuno je odbačena tokom mandata Baraka Obame.

Odbor Senata za obavještajna pitanja 2014. je zaključio da grube metode ispitivanja nisu dovele do informacija do kojih CIA nije došla na drugi način.

Uticajni senator, republikanac Džon MekKejn, koji je bio mučen u zarobljeništvu u Vijetnamu, kritikovao je metode davljenjem i nedavno rekao da takvo ispitivanje nije donijelo nikakve rezultate.

(Agencije)