Vijesti 03.02.2016.

Tramp nominovan za Nobelovu nagradu za mir

ČITANJE: 1 minuta
donald tramp
Ime pretendenta za republikanskog kandidata za predsjednika SAD Donalda Trampa našlo se i na listi nominovanih za Nobelovu nagradu za mir.

Na listi nominovanih našla su se imena kao što su papa Franja i bivši špijun američke Nacionalne bezbednosne agencije Edvard Snouden, objavili su svetski mediji.

Kako je Rojtersu rekao Kristijan Berg Harpviken, posmatrač u Nobelovom komitetu i direktor Instituta za mirovna istraživanja u Oslu, na listi kandidata za laureta Nobelove nagrade za mir su i kolumbijski mirovni pregovarači, američki ministar za energetiku Ernest Moniz i predsednik Iranske organizacije za atomsku energiju Ali Akbar Salehi.

Harpviken tvrdi da je imao uvid u pismo neimenovanog američkog predlagača koji je Trampa predložio za tu nagradu zbog “energičnog zalaganja za mir kroz snažnu ideologiju, koju koristi kao preteće oružje protiv radikalnog islama, ID, nuklearnog Irana i komunističke Kine”, navodi londonski “Indipendent”.

Harpviken, međutim, ne smatra da Tramp ima izgleda da bude proglašen za dobitnika Nobelove nagrade, dodaje britanski list.

Hiljade kandidata godišnje ima pravo da bude nominovano za Nobelovu nagradu za mir, a norveški Nobelov komitet obično primi više od 200 nominacija, podseća AP.

(B92)