Tramp sad objavio rat muslimanima

donald tramp
donald tramp
Lavina kritika nadjačala je juče aplauz kojim je, u prvom trenutku, nagrađen republikanski pretendent za Belu kuću, milijarder Donald Tramp, poslije izjave kojom je, praktično, objavio rat muslimanima u SAD. Zaratio je, potom, i sa Obamom.

Dan pošto je predsjednik SAD Barak Obama iz Ovalnog kabineta pozvao Amerikance na toleranciju prema muslimanima, Tramp se, pozivajući se na rezultate istraživanja američkog ultrakonzervativnog Centra za politiku bezbjednosti, prema kome četvrtina muslimana u SAD opravdava nasilje nad Amerikancima, založio da se ovoj vjeroispovesti kaže “stop” za ulazak u Sjedinjene Države. Tramp je odbacio potonje kritike da je njegov prijedlog neamerički.

– Mi smo sada u ratu. Imamo predsjednika koji to ne želi da kaže – tvrdio je Tramp.

Na skupu u Južnoj Karolini ovacijama su najprije propraćene Trampove riječi da SAD ne mogu biti “žrtva užasnih napada ljudi koji jedino vjeruju u džihad i nemaju osjećaja niti poštovanja za ljudski život”. Tek što je utihnuo aplauz poslije njegovog zahtjeva za totalnu zabranu ulaska muslimanima, stigle su kritike. Od predsjedničkih kandidata obe partije, ali i od Ujedinjenih nacija. Arapsko-američka grupa za ljudska prava je u Trampovim riječima čula poziv za linč.

Aludirajući na Trampove izjave, gradonačelnik Sent Petersburga Rik Krisman objavio je na “Tviteru” da zabranjuje ulazak Trampu – “dok potpuno ne utvrdimo kakvu opasnost predstavljaju svi Trampovi”. Njegov komentar je proslijeđen na “Tviteru” 1.200 puta.

Tramp uzvraća da se ono što predlaže “ne razlikuje” od poteza predsjednika Frenklina Ruzvelta, “koga su svi izuzetno poštovali” uprkos njegovim ratnim mjerama koje su uključivale stavljanje Amerikanaca japanskog porijekla u logore za ratne zarobljenike u SAD. Tramp je pojasnio da se njegov zahtjev odnosi na moguće migrante i turiste, a ne na one koji već žive u SAD.

Kakve god bile, izjave Donalda Trampa daleko dobacuju. Dokaz tome je njegov ulazak u najuži izbor, među osmoro kandidata, američkog časopisa “Tajm” za titulu “ličnost godine” jer ga je “njegova populistička retorika učinila favoritom za kandidata republikanaca i podstakla debatu o budućnosti te stranke”.
Tramp smatra da treba isključiti i internet.

– Moramo da uradimo nešto. Hajde da razgovaramo s Bilom Gejtsom i drugim ljudima koji zaista razumiju šta se događa i da na neki način zatvorimo taj internet – rekao je on, dodavši da će se možda neko pozvati na slobodu govora, ali je njegova teza da internet zaglupljuje ljude.

Osnivač “Amazona” Džef Bezos, koga je Tramp takođe kritikovao, ima ideju kako da reši “problem Trampa”.

– Napraviću mu mjesto u “Blu oridžinovoj” raketi i poslati ga u svemir – kaže Bezos.

(Novosti.rs)

VIŠKOVIĆ: Što prije početi realizaciju značajnih projekata

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković očekuje da će do kraja godine razgovarati sa premijerom Federacije BiH i predsjedavajućim Savjeta ministara o značajnim projektima, jer je trenutno blokirano više od milijardu KM predviđenih za njihovu realizaciju.

GRMUŠA (PDP): Nova vlast na nivou BiH čestitaće građanima Novu godinu povećanjem PDV-a

Iz ekspozea kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije vidljivo je da postoje ozbiljne razlike između onoga što on planira da radi sa Savjetom ministara BiH i onoga što su u javnosti u proteklim godinama govorili visoki funkcioneri SNSD i Republike Srpske – izjavio je generalni sekretar PDP-Milko Grmuša. Grmuša je naveo da su u

VIŠKOVIĆEVA OČEKIVANJA OD SAVJETA MINISTARA: Što prije odblokirati značajne projekte

Prdsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković očekuje da će do kraja godine razgovarati sa premijerom Federacije BiH (FBiH) i predsjedavajućim Savjeta ministara o značajnim projektima, jer je trenutno blokirano više od milijardu KM predviđenih za njihovu realizaciju.  – Očekujem mnogo od formiranja novog saziva Savjeta ministara i Vlade FBiH, jer zajedno imamo mnogo posla da

AMBICIJE: Fudbaleri Borca žele da pobjedom nad Slobodom završe jesenji dio sezone

Sa tri boda pred domaćim navijačima zatvoriti fudbalsku jesen, želja je svih u FK Borac. “Crveno-plavi” bi pobjedom proljeće dočekali na trećem mjestu, gdje se trenutno nalaze iza sarajevskih vječitih rivala. Da nam je neko prije početka sezone ponudio ovakav ishod, objeručke bi ga prihvatili, kaže napadač Borca Saša Kajkut. “Moramo biti svjesni da smo

“DVOSMJERNA ULICA”: Eminentni hirurzi iz Rusije u radnoj posjeti UKC RS

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da je radna posjeta eminentnih ruskih hirurga Malhaza Cikoridze i Aleksandra Semjenova iz Sankt Peterburga UKC-u nastavak saradnje sa ljekarima iz tog grada koju je pokrenuo srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Đajić je istakao da će ljekari iz UKC-a uzvratiti posjetu već