Politika 09.12.2015.

Tramp sad objavio rat muslimanima

ČITANJE: 2 minute
donald tramp
Lavina kritika nadjačala je juče aplauz kojim je, u prvom trenutku, nagrađen republikanski pretendent za Belu kuću, milijarder Donald Tramp, poslije izjave kojom je, praktično, objavio rat muslimanima u SAD. Zaratio je, potom, i sa Obamom.

Dan pošto je predsjednik SAD Barak Obama iz Ovalnog kabineta pozvao Amerikance na toleranciju prema muslimanima, Tramp se, pozivajući se na rezultate istraživanja američkog ultrakonzervativnog Centra za politiku bezbjednosti, prema kome četvrtina muslimana u SAD opravdava nasilje nad Amerikancima, založio da se ovoj vjeroispovesti kaže “stop” za ulazak u Sjedinjene Države. Tramp je odbacio potonje kritike da je njegov prijedlog neamerički.

– Mi smo sada u ratu. Imamo predsjednika koji to ne želi da kaže – tvrdio je Tramp.

Na skupu u Južnoj Karolini ovacijama su najprije propraćene Trampove riječi da SAD ne mogu biti “žrtva užasnih napada ljudi koji jedino vjeruju u džihad i nemaju osjećaja niti poštovanja za ljudski život”. Tek što je utihnuo aplauz poslije njegovog zahtjeva za totalnu zabranu ulaska muslimanima, stigle su kritike. Od predsjedničkih kandidata obe partije, ali i od Ujedinjenih nacija. Arapsko-američka grupa za ljudska prava je u Trampovim riječima čula poziv za linč.

Aludirajući na Trampove izjave, gradonačelnik Sent Petersburga Rik Krisman objavio je na “Tviteru” da zabranjuje ulazak Trampu – “dok potpuno ne utvrdimo kakvu opasnost predstavljaju svi Trampovi”. Njegov komentar je proslijeđen na “Tviteru” 1.200 puta.

Tramp uzvraća da se ono što predlaže “ne razlikuje” od poteza predsjednika Frenklina Ruzvelta, “koga su svi izuzetno poštovali” uprkos njegovim ratnim mjerama koje su uključivale stavljanje Amerikanaca japanskog porijekla u logore za ratne zarobljenike u SAD. Tramp je pojasnio da se njegov zahtjev odnosi na moguće migrante i turiste, a ne na one koji već žive u SAD.

Kakve god bile, izjave Donalda Trampa daleko dobacuju. Dokaz tome je njegov ulazak u najuži izbor, među osmoro kandidata, američkog časopisa “Tajm” za titulu “ličnost godine” jer ga je “njegova populistička retorika učinila favoritom za kandidata republikanaca i podstakla debatu o budućnosti te stranke”.
Tramp smatra da treba isključiti i internet.

– Moramo da uradimo nešto. Hajde da razgovaramo s Bilom Gejtsom i drugim ljudima koji zaista razumiju šta se događa i da na neki način zatvorimo taj internet – rekao je on, dodavši da će se možda neko pozvati na slobodu govora, ali je njegova teza da internet zaglupljuje ljude.

Osnivač “Amazona” Džef Bezos, koga je Tramp takođe kritikovao, ima ideju kako da reši “problem Trampa”.

– Napraviću mu mjesto u “Blu oridžinovoj” raketi i poslati ga u svemir – kaže Bezos.

(Novosti.rs)