Svijet 28.05.2022.

Tramp: SAD prvo treba da finansira bezbjednost svojih škola, pa onda pomagati Ukrajini

ČITANJE: 1 minuta

SAD bi trebalo dati prednost finansiranju sigurnosti u školama, a zatim osigurati pomoć Ukrajini, rekao je bivši predsjednik Donald Tramp nekoliko dana nakon što je u Teksasu ubijeno 19 učenika.

“Ako SAD može poslati milijarde u Ukrajinu, onda bismo trebali biti u stanju učiniti sve što je moguće da naša djeca budu sigurna”, rekao je Tramp na konvenciji Nacionalnog udruženja za oružje (NRA) koja se održava tri dana nakon masovne pucnjave u Uvaldeu.

“Potrošili smo bilione u Iraku i Afganistanu, a od toga nismo dobili ništa. Prije nego što pomažemo nacijama širom svijeta, trebali bismo uložiti u sigurnost naših vlastitih škola”, kazao je danas Trump, a prenosi BBC.

SAD do sada Ukrajini poslao oko 54 milijarde dolara pomoći

Američki Kongres je ranije ovog mjeseca velikom većinom izglasao slanje gotovo 40 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini. Sveukupno, SAD je Ukrajini od početka ruske invazije poslao oko 54 milijarde dolara pomoći.

Tramp je na konferenciji takođe kazao da stroža kontrola oružja nije potrebna jer “dobri Amerikanci trebaju vatreno oružje kako bi se obranili od zla”. Umjesto toga, smatra da naglasak treba biti na ulaganju u sigurnost škola. Kazao je da bi svaka škola trebala imati samo jedan ulaz, jaku ogradu i detektore metala te dodao da bi cijelo vrijeme u svakoj školi trebao biti policajac ili naoružani čuvar.

“Kao što stara poslovica kaže, jedini način da se zaustavi loš momak s oružjem je dobar momak s oružjem. Postojanje zla jedan je od najboljih razloga da se naoružaju građani koji poštuju zakon”, rekao je Tramp.

“Jasno, moramo uvelike olakšati zatvaranje nasilnih i duševno poremećenih u psihijatrijske ustanove”, dodao je.

(N.S)

Oznake: Donald Tramp