Svijet 03.01.2023.

TRAMP: Stare dobre američke naivčine plaćaju većinu računa za NATO i Ukrajinu, vrlo nepošteno

ČITANJE: 1 minuta

Bivši predsjednik Amerike, Donald Tramp u ponedjeljak je obnovio kritike na račun NATO-a i rekao da SAD daju previše podrške Ukrajini u borbi protiv ruske specijalne vojne akcije.

“Dobre stare američke ‘naivčine’ plaćaju veliku većinu računa za NATO i vanjski novac koji ide u Ukrajinu. Vrlo nepošteno!” Tramp je napisao na “Truth Social”.

Tramp se dugo bunio oko iznosa novca koji SAD troši na inostrane odbrambene obaveze i podržavao je izolacionističku politiku “Amerika na prvom mjestu”.

Trampovi komentari dolaze u trenutku kada bi novoizabrani republikanci u utorak trebali položiti zakletvu kako bi preuzeli kontrolu nad Zastupničkim domom, a stranka je osvojila tijesnu većinu na izborima u sredini mandata prošle godine.

Neki od Trampovih saveznika u Kongresu ranije su ponovili njegove komentare o Ukrajini, pozivajući na strožiji nadzor nad milijardama pomoći koju SAD daje Ukrajini.

Do danas, SAD su bile daleko najvažnija međunarodna podrška Ukrajini, osiguravši 48 milijardi dolara humanitarne i vojne pomoći dok se Ukrajina suprotstavlja ruskoj specijalnoj vojnoj akciji, prenosi “Business Insider”.

(SB)

Oznake: Donald Tramp