Svijet 16.06.2024.

TRAMP: Zelenski najveći trgovac svih vremena, ako budem izabran odmah ću to riješiti

ČITANJE: 1 minuta

Bivši američki predsednik Donald Tramp osudio je razmere američke podrške Ukrajini i rekao da će, ako bude ponovo izabran u novembru, odmah “to rešiti“.

Na predizbornom skupu u Detroitu Tramp je kritikovao ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, nazvavši ga „najvećim trgovcem svih vremena“ zbog nastojanja da obezbedi što veću podršku SAD.

„Pre četiri dana je otišao sa 60 milijardi dolara, vratio se kući i poručio da mu treba još 60 milijardi. To nema kraja i to ću rešiti kao izabrani predsednik i pre nego što uđem u Belu kuću“, rekao je Tramp, prenosi Politiko.

Zapadni saveznici Ukrajine rade na obezbeđivanju dugoročne pomoći Kijevu zbog straha da bi Trampov reizbor mogao da umanji američku podršku. Bajdenova administracija je prošle nedelje produžila dugoročne bezbednosne garancije Ukrajini, nakon što je Kongres u aprilu odobrio više od 60 milijardi dolara pomoći Ukrajini.

Članice NATO su prošle nedelje usvojile plan da taj vojni savez preuzme od SAD liderstvo u koordinaciji vojne pomoći Ukrajini, prenose agencije.

Oznake: Donald Tramp