Svijet 23.02.2021.

TRAMPA: Izrael donira vakcine zemljama spremnim da premjeste ambasade u Jerusalim

ČITANJE: 1 minuta

Izrael je poklonio ograničenu količinu vakcina protiv virusa korona palestinskim vlastima i pojedinim zemljama, saopštio je danas kabinet premijera Benjamina Netanjahua.

Početkom nedjelje Vojni radio je objavio da Netanjahu razmatra doniranje vakcina zemljama s kojima nema diplomatske odnose, u zamjenu za normalizaciju diplomatskih odnosa, piše Džerusalem post, prenoe agencije.

Kako se navodi, među zemljama koje su od Izraela dobile vakcine su Honduras i Gvatemala, koje su svoje ambasade prebacile u Jerusalim, a određenu dozu dobiće i Češka, koja, preme pisanju medija planira da otvori ambasadu u Jerusalimu.

Iz kabineta navode da su mnoge zemlje tražile pomoć od Izraela, koja je vodeća zemlja u svijetu u vakcinaciji stanovništva protiv virusa korona i tražile donacije vakcina.

“Izrael ne proizvodi vakcine i zemlje koje su tražile vakcine rečeno je da je količina koju je Izrael naručio namijenjena vakcinaciji njegovog stanovništva i da neće moći da pomogne dok se vakcinacija u Izraelu ne završi”, navodi se u saopštenju Netanjahuovog kabineta.

Dalje se navodi da je prošlog mjeseca ograničena količina vakcina koje nisu iskorišćene nakupljena i da je zato odlučeno da se simbolična količina da za palestinske zdravstvene radnike i nekim zemljama koje su to tražile od Izraela.

Ambasada Hondurasa u Izraelu nije bila dostupna za komentar.

Izrael uvozi Fajzerove i Astrazenekine vakcine i do sada je Fajzerovu vakcinu primilo skoro 50 odsto od devet miliona stanovnika, ali je bio na meti kritika jer nije obezbijedio vakcine Palestincima u izraelskom dijelu Zapadne obale i pojasu Gaze, prenosi Rojters.

(SB)

Oznake: Izrael