Vijesti 26.02.2016.

Traže “medijski porez” umjesto RTV takse

ČITANJE: 1 minuta
rtv-pretplata-emiteri
Odbor Javnog radio-televizijskog sistema BiH juče je jednoglasno usvojio model naplate RTV takse putem direktnih poreza, takozvanog medijskog poreza, što je i ranije bio prijedlog rukovodstva RTRS-a, a praksa je brojnih evropskih država.

Usaglašene izmjene i dopune Zakona o javnom RTV sistemu BiH biće upućene Savjetu ministara, a potom i Parlamentarnoj skupštini BiH.  Rješenje za finansiranje javnih emitera je na pomolu, a mada su izmjene i dopune Zakona o javnom RTV sistemu  jednoglasno usvojene, generalni direktor RTRS Draško Milinović podsjeća, do dogovora nije bilo lako doći. Na potezu je prvo Savjet ministara, a potom i Parlamentarna skupština BiH da omoguće naredeni korak.

– Kada se izmjeni krovni zakon, tog momenta Vlade entiteta bi sklopile sporazum dvije strane, gdje bi dogovorili na koji način bi se izmjenili Zakoni koji omogućavaju prikupljanje direktnih poreza i upućivanje na jedinstven račun javnih emitera- izjavio je generalni direktor RTRS-a, Draško Milinović.

Džemal Šabić, generalni direktor Federalne radio-televizije kaže: “Donosimo svjež zrak u pogledu odnosa i poslovanja i omogućavamo svrstavanje javnih emitera među civilizacijske evropske”.

Na godišnjem nivou prikupljanjem medijskog poreza za javne emitere prikupilo bi se oko 90 miliona maraka, a jednoglasno je prihvaćen i novi način raspodjele sredstava. BHRT-u bi pripalo 40 %, a po 30% RTRS-u i FTV-u, što je potvrdio i direktor RTRS-a. Telekom operateri prikupljaće taksu do momenta ustanovljavanja fondova preko kojih bi se prikupljao medijski porez.

Odbor Javnog radio-televizijskog sistema BiH od Savjeta ministara BiH očekuje da iskoriste priliku da evropske emitere postave na kolosjek razvoja, te da odluke koje se njih tiču donose u dogovoru sa odborom i rukovodstvima emitera.

 (Istinito)