Vijesti 31.10.2017.

Traže pet odsto premije za liječenje povrijeđenih

ČITANJE: 2 minute

 Fond zdravstvenog osiguranja RS ponovo je pokrenuo inicijativu da pet odsto iz premije od automobilske odgovornosti bude izdvajano za zdravstveni sistem.

U Fondu navode da godišnje u saobraćajnim nesrećama bude povrijeđeno oko 3.500 lica, te da u tom slučaju u potpunosti finansiraju liječenje povrijeđenih iz redovnih prihoda.

– Ako je za liječenje jednog pacijenta potrebno 1.000 KM, to je godišnje minimalno 3,5 miliona maraka, a troškovi su znatno viši ako liječenje iziskuje rehabilitaciju i pomagala – naveli su iz Fonda.

Pojašnjavaju da nije riječ o dodatnom nametu za građane, već da je namjera da osiguravajuće kuće dio već utvrđene premije direktno uplaćuju na njihov račun.

– Oni i sada imaju tu obavezu, ali tek nakon što se završe sudski sporovi koji dugo traju, pa većina slučajeva zastarijeva i nikada se ne naplati – istakli su u Fondu i dodali da bi po ovom osnovu mogli da ostvare prihode od oko sedam miliona maraka godišnje. Iz Fonda ističu da je apsurdno da se mnogo brže naplaćuje oštećenje na vozilu nego troškovi liječenja povrijeđenih u saobraćajnim nesrećama. Dodaju da je praksa uplate dijela premije od autoosiguranja za zdravstvo zaživjela u Srbiji i Hrvatskoj, ali da osiguravajuće kuće koje posluju u tim zemljama i u RS ovdje pružaju otpor.

Predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje RS Milomir Durmić kaže da će inicijativu Fonda razmotriti kada ona stigne.

– Ne vidim da se išta promijenilo u odnosu na prošli put kada smo to razmatrali. FZO RS nema propisane cjenovnike pa osiguravajuća društva spore iznos koji oni nama fakturišu. Fond treba da uspostavi cjenovnike i da navede koliko šta košta – rekao je Durmić.

Fond je ranije, zajedno sa inicijativom za uvođenje posebnih akciza za duvan i alkohol koje bi se izdvajale za zdravstveni sistem, pokrenuo i ovu inicijativu, ali ona nije dobila podršku.

(Glas)