Biznis 23.06.2016.

Traže plan za spasavanje ZIBL-a

ČITANJE: 2 minute

Zavodu za izgradnju, račun je blokiran mjesec dana, jer su ih radnici, koji su tražili svoje plate, dobili na sudu, pa im stečaj prijeti u narednih mjesec dana.

Gradski odbornici rješenje za to nisu ponudili, ali su izglasali odluku o  restrukturiranju preduzeća. Iako i gradonačelnik Slobodan Gavranović priznaje da je stanje u ZIBL-u katastrofalno, vjeruje da mu ipak ima  spasa.

“Njihov kapital je mnogo veći od njihovih obaveza i vrijednost kapaitala je tu u pitanju. I zašto pustiti sad da se to rasparča. Nekima je u interesu da izvuku svoj dio akcija koje su očigledno imali tu jer njih ništa ne interesuje u Zavodu i oni bi najrađe da ode u stečaj. Evo mi ćemo pokušati sve da ne ode u stečaj”, rekao je Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke.

Ovakav ZIBL nikome ne treba, kaže Gavranović, već firma sa novim ljudima i poslovima koji će im donijeti prihode. Neki odbornici predlažu da u preduzeće uđu  i nezavisni stručnjaci i utvrde šta se tamo, zaista,  događa.

“Firma u kojoj radim i ja smo predložili da ćemo rješiti pitanje kredita. To bi bilo u paketu. I pitanje kredita i rok od 12 mjeseci da ćemo dovesti Zavod za izgradnju grada u zonu profitabilnosti. To stoji 15 dana”, izjavio je odbornik Slobodan Lukić.

U isčekivanju su i radnici ZIBL-a. Ne žele da preduzeće ode u stečaj. Gradske oce, uprkos svoj brizi, optužuju da im i posljednje poslove izbijaju iz ruku.

“Grad Banjaluka kao većinski vlasnik želi od Zavoda da oduzme i zadnje poslove koje Zavod radi za grad Banjaluku, a to je komunalna naknada. Naša je baza podataka za komunalnu naknadu koju smo mi napravili i po kojoj grad naplaćuje tu naknadu na svoj račun”, izjavila je  Anđelka Buzadžija, predsjednik sindiaklne organizacije ZIBL-a.

Mjesec dana bi trebalo da bude dovoljno i gradonačelniku i upravi ZIBL-a da ponude najbolje rješenje za, nekada referentno preduzeće i njegove radnike.

(ATV)