Vijesti 09.02.2021.

TRAŽE PRAVO DA SE ODREKNU DUPLOG RATNOG STAŽA: Policijski službenici predali zahtjeve poslanicima NS RS

ČITANJE: 1 minuta

Policijski službenici policijskih agencija SIPA, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, te Granične policije BiH, a koji imaju prebivalište u Republici Srpskoj okupili su se danas ispred Narodne skupštine RS zahtijevajući ista prava za penziju kao kolege u FBiH, odnosno mogućnost da se odreknu duplog ratnog staža.

“Napominjem, jedini smo policijski službenici u RS i jedini policijski službenici u BiH kojima je uskraćeno pravo da se mogu odreći duplog ratnog staža i nismo uvršteni u petogodišnji prosjek prilikom odlaska u penziju,” kazao je policijski službenik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela zadužen za odnose sa medijima, Radovan Marčeta.

FOTO: V. Ševčuk/ Mondo.ba

Pojasnio je da su Oružane snage BiH uvrštene u “pet najboljih godina u službi”, gdje službenici imaju najviše činove i tada ostvaruju pravo na veću penziju.

Kako ističe, isti ovakav problem imali su policajci u FBiH, ali je to riješeno putem jednog zaključka, veoma brzo.

“Mi samo tražimo pravo da se izjednačimo sa svim policijskim službenicima, kako u RS, tako i u BiH odnosno u FBiH. Zato što mi svi uplaćujemo u Fond PIO RS istu osnovicu, po istoj stopi koja iznosi 18,5 odsto bez obzira u kojoj policijskoj agenciji radimo? E zašto sad oni imaju pravo, a mi ne,” upitao se Marčeta, te dodao da su on i njegove kolege ugroženi po dvije – tri stavke.

Napomenuo je da se nisu okupili ispred Narodne skupštine kako bi rušili institucije Republike Srpske, te da ne pripadaju nijednoj političkoj opciji.

(N.S)