Vijesti 25.03.2017.

Traže sponzore: Upitan odlazak mladih kuhara na takmičenje u Rusiju

ČITANJE: 2 minute

Profesor Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole u Banjaluci Predrag Tošić, te učenici četvrtog razreda Ivana Kerezović i Dražen Subotić, učestvovaće 25. aprila u Moskvi na Omladinskom gastronomskom festivalu – Vaskrs 2017 ukoliko institucije i društveno odgovorna preduzeća pokažu spremnost da im pomognu u finansiranju putovanja.

Tošić je Srni rekao da im je Predstavništvo Republike Srpske u Moskvi obezbijedilo smještaj, ali da već mjesec dana traže sponzore koji bi im finansirali avio-karte.

Odlazak na ovaj festival bila bi jedinstvena prilika da Republika Srpska bude predstavljena na događaju koji će okupiti predstavnike drugih pravoslavnih zemalja.

Tošić kaže da bi osim predstavljanja tradicionalnih srpskih jela, učestvovali i u takmičarskom dijelu festivala koji podrazumijeva četiri nominacije – mesna zakuska, tradicionalno pecivo, jelo od mladog sira i praznični sto, a sve u duhu Vaskrsa.

“Dodatno bi pripremili i neko tradicionalno rusko jelo na naš način. Učenici bi bili obučeni u naše tradicionalne nošnje. Oni su veoma uzbuđeni zbog mogućeg odlaska, pripremaju jela i vježbaju čak i kod kuće, a uče i osnovne stvari na ruskom jeziku da bi se što bolje predstavili”, rekao je Tošić, kojem je prije tri godine Ruska asocijacija kuvara uručila diplomu počasnog člana.

On je dodao da se rado odazivaju pozivima za učešće na festivalima i takmičenjima, ali da su vrlo često finansije prepreka.

U Predstavništvu Srpske u Moskvi Srni je rečeno da bi svaka pomoć u promociji Republike Srpske dobro došla, te da bi mladi kuvari predstavili ne samo svoj grad, školu, nego i kulturno nasljeđe svoje zemlje.

U Predstavništvu kažu da žele da učešće mladih kuvara iz Srpske postane tradicija, ali i da sličan festival bude organizovan u Banjaluci, s ciljem uspostavljanja saradnje i jačanja odnosa između Moskve i Banjaluke, Rusije i Srpske uopšte, ali i drugih pravoslavnih zemalja.

Omladinski gastronomski festival – Vaskrs 2017 biće održan u Kulturno-poslovnom centru Republike Komije u Moskvi, u organizaciji manastira Sveto-Danilov i Centra za obnovu tradicija iz Moskve.

Osim Predstavništva Republike Srpske, podršku festivalu daju i Privredna komora Ruske Federacije, Savez industrijskih sindikata, Centar za razvoj strateških projekata, ambasade Srbije, Grčke, Bugarske, Kipra, Moldavije, Bjelorusije, Nacionalni savez kuvara, Moskovski kulinarski savez i drugi.

(Srna)