Vijesti 27.09.2022.

TRAŽE ZAŠTITU AMBASADE Prevoznici iz BiH se požalili da im Slovenci prave probleme na granici (FOTO)

ČITANJE: 1 minuta

Pojedini prevoznici iz BiH, ali i Srbije, ovih dana suočavaju se sa brojnim problemima prilikom prelaska granice u Sloveniji, a o svemu su obavjestili i nadležne institucije. Jedan prevoznik iz BiH obratio se Ambasadi BiH u Sloveniji i Ministarstvu inostranih poslova BiH, a u molbi traže da ih zaštite od “samovolje granične policije Republike Slovenije”, saznaje portal Banjaluka.net.

Naime, kako se objašnjava u molbi, u čiji sadržaj smo imali uvid, kažu da su juče oko 15.35 časova doživjeli neprijatnost od strane jednog graničara koji je, kako tvrde, bez valjanog razloga vratio pet njihovih putnika.

– Oni su bili prinuđeni da čekaju naš autobus preko 12 časova kako bi se mogli vratiti na teritoriju Bosne i Hercegovine. S tim u vezi, molimo Vas da se putem diplomatske komunikacije ovaj naš akt proslijedi nadležnim tijelima unutrašnjih poslova Republike Slovenije – navodi prevoznik “Big sim d.o.o.” u svom pismu.

Dodaju da je Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju predviđeno da državljani BiH putuju u zemlje Evropske unije bez ikakvih ograničenja, te da su sve Covid mjere koje su bile na snazi odnedavno ukinute i pitaju “da li je normalno da službenici granične policije Slovenije postupaju na ovaj način”.

Prema navodima iz ovog pisma, sličnu situaciju doživjeli su i putnici iz Srbije, ali naš portal nije došao do informacija o tim navodima.

(Aleksandar Stojanović)