Vijesti 26.01.2016.

Traži da baku i oca odrobija u Sloveniji

ČITANJE: 3 minute
zatvor
Luka Savić (22) iz Srpca, koji je osuđen na 19 godina i 10 mjeseci zbog ubistva oca Slobodana (53) i bake Mare (77), te nedozvoljenog držanja oružja, zatražio je da iz fočanskog KPZ-a bude prebačen u slovenački zatvor “Dob”, potvrdilo je “Nezavisnim” više izvora.

Riječ je o mladiću koji je osuđen krajem 2014. godine, jer je desetak mjeseci ranije od tada šesnaestogodišnjeg D.M. (16) zahtijevao, prijeteći mu, da počini zločin, nakon čega je tinejdžer hicima iz automatske puške, u srbačkom mjestu Donji Kladari, usmrtio Maru, a zatim i Slobodana.

Da je Luka Savić zatražio premještaj u slovenački zatvor, potvrđeno nam je iz banjalučkog Okružnog suda, a, istovremeno, naš izvor iz Slovenije ističe da će se tek odlučivati o tome da li će njegova molba biti ispunjena.

– Podnio je molbu Ministarstvu pravde RS putem KPZ Foča, koja se odnosi na premještaj iz KPZ Foča u Republiku Sloveniju na izdržavanje kazne zatvora- kazali su nam iz Okružnog suda Banjaluka.

Taj sud je, kako saznajemo, na zahtjev Ministarstva pravde RS dostavio svu potrebnu dokumentaciju.

Iz Ministarstva pravde RS podsjećaju na ugovor između BiH i Slovenije o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima, te ističu da su, u konkretnom slučaju, proslijedili svu potrebnu dokumentaciju Ministarstvu pravde BiH.

– Ministarstvo pravde BiH ima obavezu da u postupku međunarodne pravne pomoći navedenu dokumentaciju proslijedi nadležnom sudskom organu u Republiku Sloveniju na dalje postupanje i odlučivanje- kazali su iz Ministarstva pravde RS.

Uporedo s tim, slovenačko pravosuđe uskoro će, takođe, razmatrati Savićevu molbu.

– Zahtjev Savića će u petak biti razmatran u Krivičnom odjeljenju ljubljanskog Okružnog suda, a kasnije bi trebalo da bude donesena odluka- kazao nam je izvor iz Ljubljane, upućen u detalje ovog slučaja.

Naš sagovornik dodaje da je jedan od razloga zbog kojih Savić želi ostatak robije da odsluži u Sloveniji i to što u toj državi, navodno, ima rodbinu.

– Pritom, Savić je vjerovatno čuo da su uslovi u slovenačkim zatvorima bolji nego u BiH, pa je zato tražio da ostatak kazne odsluži u zatvoru Dob- navodi naš sagovornik iz Slovenije.

Kada je riječ o motivu dvostrukog ubistva, tokom suđenja se moglo čuti da se Luka na ovaj korak odlučio jer je, navodno, maltretiran. Prema presudi, Savić je od D.M. zahtijevao da počini zločin, prijeteći mu da će on ubiti njega ako to ne uradi.

Zločin su potom detaljno isplanirali. Do kuće su došli pod okriljem noći i zastali u šumarku. Luka je zatim pozvao telefonom oca Slobodana i rekao mu da dođe po njega u susjedno selo kako bi ga odvukao od kuće bake Mare i to – kako bi ona ostala sama.

Kada je Slobodan otišao, Savić je ušao u garažu i uzeo automatsku pušku, dao je D.M. i naredio mu da ubije njegovu baku, što je tinejdžer i učinio. Nakon toga su njeno tijelo unijeli u kuću, a zatim telefonom pozvali Slobodana da i on dođe.

Kada je Slobodan stigao, maloljetnik je u njega, dok je bio u dvorištu kuće, ispalio rafal i ranio ga. Slobodan je, međutim, uspio da uđe u kuću, a Luka je nešto kasnije ubici rekao: “Idi ubij ga, ne mogu ga slušati kako cvili”. Tinejdžer je tada ponovo pucao u Slobodana i usmrtio ga.

Za D.M. je, podsjetimo, u odvojenom postupku izrečena presuda da treba da provede od šest mjeseci do četiri godine u vaspitno-popravnom domu.

(NN)