Politika 08.04.2016.

Traži se ostavka Dejvida Kamerona: Priznao da je ostvario profit preko offshore kompanije na Panami

ČITANJE: 1 minuta
kameron
Nekoliko poslanika u parlamentu britanskom parlamentu zatražilo je ostavku premijera Dejvida Kamerona, nakon što je priznao da je posjedovao određene dionice, koje je potom prodao i ostvario profit na osnovu kontroverzne offshore kompanije na Panami.

Poslanik John Mann, član laburista kazao je da Kameron nema drugog izbora nego podnijeti ostavku, nazvavši ga licemjernim. I zamjenik lidera laburista Tom Watson naglasio je da bi se Kameron trebao povući, ali i da treba dati odgovore na određena pitanja.

Cameron je jučer priznao da je imao udjela u fondu kojeg je osnovao njegov otac, kao offshore kompaniju na Panami. Iako je obećao da će objaviti sve svoje porezne prijave, laburisti smatraju da to nije dovoljno i da to ne otkriva ništa o detaljima njegovo poslovanja.

Britanski premijer također je potvrdio da je njegova supruga prodala dionice u vrijednosti od 30.000 funti kompaniji Blairmore Holdings. Također je rekao da mu je otac ostavio 300.000 funti, ali da on ne može dokazivati svaki izvor novčanih prihoda.

(Klix)