Sport 17.09.2016.

Trčalo i staro i mlado: Prva noćna trka u Banjaluci okupila 500 učesnika

ČITANJE: 2 minute

Prvi put u istoriji grada održana je jedna noćna atletska trka a dio staze, takođe premijerno, bila je centralna pješačka zona u užem centru. Najpopularnijom gradskom ulicom Gospodskom u četvrtak naveče trčalo je 500 učesnika ove po mnogo čemu istorijske sportske smotre.

– Rekreativno trčanje je sve popularnije a dokaz za to je i ova manifestacija. Očekivali smo od 200 do 300 učesnika a na startu se pojavilo skoro duplo više. Trčalo je i staro i mlado, a mnogi nisu krili zadovoljstvo što to čine centrom grada a pogotovo kroz Gospodsku ulicu – priča inicijator trke i predsjednik Asocijacije za sport i rekreaciju Vladimir Kuvalja.

Prema njegovim riječima trka je bila pun pogodak.

– Cifra od 500 prijavljenih nas je iznenadila. Učesnici su bili od djece starosti osam godina do onih starijih koji su zakoračili u osmu deceniju. Na to sam posebno ponosan – naglasio je Kuvalja za Glas Srpske.

Održane su tri trke, za juniore u dužini od 1.500 metara, te za seniore na 3.000 i 5.000 metara.

– Da bi oni najspremniji ali i oni sa posebnim takmičarskim duhom bili što motivisaniji podijelili smo novčane i robne nagrade vrijedne 4.000 maraka i naravno medalje – kazao je Kuvalja.

Među učesnicima trke bilo je dosta aktivnih sportista i sportskih radnika iz fudbala, košarke, biciklizma, rukometa, tenisa a bilo je učesnika iz drugih evropskih zemalja kao što su Slovenija, Holandija, Hrvatska i Italija.

– Pobjede nisu važne već popularizacija rekreacije. Kad sam počinjao sa trčanjem u parku “Mladen Stojanović”, bilo je nekoliko ljudi, danas gotovo da je nemoguće trčati od velikog broja onih koje je privukao ovaj vid rekreacije – rekao je atletičar Atletskog kluba “Banjaluka” Srđan Samardžić koji je bio pobjednik trke na 3.000 i na 5.000 metara.

Juniori

U juniorskoj trci na 1.500 metara najbrži je bio četrnaestogodišnji Srđan Kostić.

– Ovo mi je prva atletska trka, ne bavim se aktivno atletikom već igram šah. Nisam se ni spremao mnogo, sinoć sam otrčao prvi krug – rekao je Kostić.

(Glas Srpske)