Trebinje: Gradonačelnik saslušan u policiji

slavko vucurevic
Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević potvrdio je danas da je saslušan u trebinjskom Centru javne bezbjednosti po prijavi grupe NN lica u vezi sa nezakonitim zapošljavanjem 20 osoba u gradskoj administraciji.

Vučurević je na vanrednoj konferenciji za novinare optužio Okružno tužilaštvo u Trebinju da radom na prijavi grupe NN lica “provodi pravno nasilje i politički pritisak na njega i Gradsku upravu”.

On je zatražio od Visokog sudskog i tužilačkog savjeta da raspusti Okružno tužilaštvo u Trebinju, jer je, kako tvrdi, politički instrumentalizovano kao sredstvo političkog obračuna aktuelne (republičke) vlasti sa neposlušnim i opozicionim lokalnim vlastima.

Direktor Centra za socijalni rad Mila Marić rekla je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vučurevićem da je, na zahtjev Okružnog tužilaštva, saslušana u policiji u Odjeljenju za privredni kriminal zato što je, kako tvrdi, zaposlila dijete poginulog borca na mjesto čistačice u ovoj ustanovi.

Vučurević i Marićeva ističu da su u vezi sa pomenutim zapošljavanjima uredno provedene konkursne procedure, kao i da nadležne inspekcije nisu uočile nikakve nepravilnosti.

Iz Okružnog tužilaštva Trebinje potvrdili su da su od Tužilaštva Republike Srpske dobili prijavu grupe nezadovoljnih građana sa trebinjskog Biroa za zapošljavanje podnesenu protiv gradonačelnika Trebinja Slavka Vučurevića zbog sumnje da je počinio krivično djelo povreda osnovnih prava radnika.

Portparol Okružnog tužilaštva u Trebinju Srđan Vukanović rekao je da je ovo tužilaštvo dostavilo Centru javne bezbjednosti Trebinje zahtjev da se ispitaju ti navodi.

– Istraga se ne vodi, već se provjeravaju navodi iz krivične prijave i ukoliko se utvrdi da postoje indicije da je počinjeno krivično djelo biće donesena naredba o sprovođenju istrage- rekao je Vukanović.

On je potvrdio da nepoznata lica mogu podneti prijavu tužilaštvima koja su po zakonu dužna da provjere navode iz prijave.

U Okružnom tužilaštvu Trebinje kažu da je ovo predmet iz 2013. godine i da se ništa nije radilo po hitnom postupku.

Vukanović je rekao da u predmetu nije zahtijevano da postupak vodi Slobodanka Gaćinović, predsjednik ovog tužilaštva, kako je to na konferenciji za novinare naveo Vučurević.

(Agencije)

DODIK: Zatvaranjem granice za Srbe u Crnoj Gori bi da riješe problem

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ocijenio je da odluku Crne Gore da ostavi zatvorenim granice za Srbiju i Republiku Srpsku vidi kao pokušaj i kalkulaciju vlasti u Podgorici da zatvaranjem granice olakša rješavanje problema sa srpskom zajednicom u toj zemlji. “Ne može se oteti utisku da iza takve odluke vjerovatno stoji nastojanje

Kako se virus korona ponaša kada ste u blizini zaraženih bez simptoma

Kineska studija pokazala je da se novi virus korona sa asimptomatskih pacijenata ne prenosi lako na druge osobe. Istraživanje je sprovedeno na 455 osoba koji su nekoliko dana bili u kontaktu sa osobom pozitivnom na virus korona koja nije imala nikakve simptome bolesti. Vrijeme kontakta je bilo četiri dana, odnosno za članove porodica pet dana. Tokom karantina,

Šakić još nije predat Tužilaštvu

Republičkom javnom tužilaštvu još nije predat uhapšeni Siniša Šakić, osumnjičen da bi mogao imati informacije u vezi sa ubistvom Slaviše Ćuluma u Banjaluci, rečeno je Srni u ovom tužilaštvu. Portparol Republičkog javnog tužilaštva Dragica Tojagić objasnila je da je zakonski rok za predaju lica 24 časa. Pripadnici Granične policije BiH uhapsili su u ponedjeljak oko 11.00

ŠEHIĆ: Odluka o odgađanju izbora potpuno nezakonita

Direktor koalicije “Pod lupom” i bivši predsjednik Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Vehid Šehić istakao je da je odluka ove komisije o odgađanju lokalnih izbora sa 4. oktobra na 15. novembar potpuno nezakonita i da nema zakonsko uporište, čak i kad bi se postojeće zakonske norme tumačile široko. Šehić je naglasio da Izborni zakon, pored

Nekoliko intervencija vatrogasaca nakon jakog nevremena

Vatrogasci u Banjaluci intervenisali su u nekoliko slučajeva nakon što je ovaj grad u popodnevnim časovima zahvatilo jako nevrijeme, rekao je Srni komandir Vatrogasne čete Centar u Vatrogasnoj brigadi Banjaluka Dragan Savanović. Prema njegovim riječima, vatrogasci su intervenisali u Ulici Zmaj Ognjenog Vuka u naselju Lazarevo gdje je palo drvo preko žica elektovodova i taj

ČOVIĆ: Nedopustivo da se članovi CIK-a biraju kako želi “politički hir”

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da je nedopustivo da se članovi Centralne izborne komisije BiH biraju na način kako želi “jedan politički hir”. Čović je rekao da su članovi CIK-a izabrani mimo zakona, kriterijuma i procedura. “Pitanje je kad će biti izbori. Imali ste prvo datum iz 10. mjeseca, pa sada imate datum