Politika 20.03.2021.

“TREĆA STRANA NEMA PRAVO NA VETO” NATO reagovao na stav Rusije u slučaju BiH

ČITANJE: 1 minuta

Svaka zemlja ima suvereno pravo odabrati vlastite sigurnosne aranžmane, a da li će se države odlučiti na saradnju s NATO-om putem partnerstva ili kao punopravne članice Saveza zavisi o svakom pojedinačnom podnositelju zahtjeva i 30 saveznika, rekla je to za Fenu portparol NATO Oana Lungesku.

Kako je naglasila, nijedna treća strana nema pravo intervenisati ili staviti veto na takav postupak i sve prijetnje u tom pogledu su neprihvatljive jer je vrijeme sfera uticaja prošlo.

– NATO i Bosna i Hercegovina imaju dugogodišnju i obostrano korisnu saradnju. Saradnja s NATO-om ne prejudicira niti jedno potencijalno buduće članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u savezu. U potpunosti poštujemo suverenitet i nezavisnost zemlje i pozdravljamo kontinuirani doprinos BiH našoj evroatlantskoj bezbjednosti – podvukla je.

Bosna i Hercegovina 5. decembra 2018. godine primljena je u Akcioni program za članstvo (MAP). Godinu nakon toga, Predsjedništvo BiH donijelo je odluku o prihvatanju dokumenta nazvanog Program reformi koji je trebao značiti i nastavak puta zemlje prema čvršćoj integraciji u Sjevernoatlantski savez (NATO).

– Pozivamo BiH prijatelje da dobro razmisle, da odvagaju sve ‘za’ i ‘protiv’, da uzmu u obzir mišljenje svih stanovnika zemlje koji su daleko od konsenzusa o ovom pitanju – navodi se u ranijem saopštenju za javnost iz Ambasade Rusije u BiH.

Saopštenje iz Ambasade Rusije u BiH došlo je dan nakon što je konstituisana Komisija Bosne i Hercegovine za saradnju sa NATO-om na osnovu odluke Savjeta ministara od 24. februara 2021. godine.

(N.S)

Oznake: NATO, Rusija