Svijet 19.09.2021.

TREĆI DAN GLASANJA: Izbori u Rusiji važan test nacionalnog raspoloženja

ČITANJE: 2 minute

U Rusiji je danas posljednji dan glasanja na trodnevnim parlamentarnim izborima, na kojima se očekuje pobjeda vladajuće stranke Jedinstvena Rusija, prenosi agencija DPA.

Rusija se prostire na 11 vremenskih zona, što je osnovni razlog što izbori traju čak tri dana. Ovi su izbori pod lupom svjetske javnosti zbog održavanja i na ukrajinskoj teritoriji uprkos protivljenju Kijeva.

Oko 110 miliona ljudi ima pravo glasa za sastav Državne dume, a bira se svih 450 poslanika.

Glasanje je počelo u petak i odvija se tri dana, a vlasti su tako odlučile da bi ograničile širenje virusa korona. Opozicija smatra da to povećava prilike za prevaru.

Prva dva dana glasanja bilo je optužbi o neregularnostima i prevari.

Posljednja glasačka mjesta trebalo bi da budu zatvoreni večeras u 20 časova u Kaljingradu.

Građani su imali i mogućnost da glasaju putem interneta. Očekuje se da će rezultati online glasanja biti poznati relativno brzo nakon zatvaranja birališta. Na ovaj način prvog dana glasao je i Vladimir Putin, predsjednik Rusije, koji je u samoizolaciji.

Za Putina su ovi izbori važan test nacionalnog raspoloženja i on je, uoči izbora, pozvao Ruse da iskažu domoljublje.

Na ovim izborima, na kojima se glasa od Pacifika do Baltika, ima ukupno 14 stranaka.

Dok Jedinstvena Rusija nastoji odbraniti svoju ogromnu većinu, Komunistička partija nada se da će dobiti glasove zbog sve većeg nezadovoljstva politikom Kremlja.

Saveznici vodećeg ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog optužili su YouTube i Telegram za cenzuru, nakon što su te dvije kompanije zabranile mogućnost preporuka za glasanje protiv Vlade na parlamentarnim izborima za Dumu, koji su u toku, prenosi Tanjug.

Biraju se i novi regionalni i gradski parlamenti s više od 31.000 mandata koji će biti dodijeljeni na više od 4.400 izbornih mjesta.

Ruse koji izađu na izbore čekaju nagrade, a 20 stanova, stotinu automobila, desetine hiljada u poklon bonovima samo su neke od njih.

Sajber napadi

Sistem za online glasanje i sajt CIK-a Rusije stalne su meta masovnih sajber napada, saopštio je Nikolaj Bulajev, zamjenik šefa CIK-a Rusije.

“Stručnjaci izvještavaju da se sajber napadi izvode gotovo stalno u različitim stepenima agresivnosti, međutim, čini mi se da je to obična praksa. Naučili smo da se s tim nosimo prilično uspješno. Sistemi zaštite to rješavaju”, rekao je Bulajev.

Tri kandidata istog imena

Poznati opozicioni kandidat Boris Višnjevski u Sankt Peterburgu se takmiči protiv još dva kandidata s njegovim imenom i sličnog izgleda.

Na glasačkom listiću tri su Višnjevska zaredom i svi se zovu Boris.

(SB)

Oznake: Izbori, Rusija