Vijesti 23.03.2016.

Treći osumnjičeni za napad u Briselu Nadžim Lahraui, prijatelj Salaha Abdeslama

ČITANJE: 1 minuta
brisel
Treći osumnjičeni za bombaške napade na briselskom aerodromu identifikovan je kao Nadžim Lahraui, objavio je belgijski list DH, a prenosi Rojters.

Policija od ranije traga za Lahrauijem (25), čiji je DNK pronađen u kućama koji su koristile osobe koje su prošle godine izvele napade u Parizu, saopštilo je tužilaštvo.

Lahraui je u septembru prošle godine putovao u Mađarsku sa Salahom Abdeslamom, glavnim osumnjičenim za napade u Parizu. Prethodno su belgijski mediji javili da su dvojica bombaša-samoubica, koji su izveli napad na briselskom aerodromu, identifikovana kao braća Halid i Brahim El Bakraui, koja su od ranije poznata policiji.

Belgijska stanica RTBF je, pozivajući se na neimenovane izvore, navela da su oni stanovnici Brisela. Halid El Bakraui je pod lažnim imenom iznajmio stan u belgijskoj prestonici i to u dijelu gdje je policija tokom prošlonjedeljnih racija ubila jednog napadača, dodaje RTBF.

Tokom te racije, istražitelji su pronašli zastavu Islamske države, automatsku pušku, detonatore i otiske prstiju glavnog osumnjičenog za napade u Parizu Salaha Abdeslama, koji je uhapšen tri dana kasnije, navodi Rojters.

Braća El Bakraui imaju krivični dosije, ali dosad nisu bili povezivani sa terorizmom, navodi RTBF. Belgijski državni tužilac saopštio je sinoć da je treći napadač u bjekstvu, ocjenjujući i da je još rano da se napadi povežu sa napadima u Parizu u novembru prošle godine.

(Agencije)