Vijesti 01.03.2016.

Treći put: Paravinji 40 godina zatvora

ČITANJE: 2 minute
PARAVINJA
Županijski sud u Splitu u trećem ponovljenom suđenju Draganu Paravinji izrekao je presudu kojom se osuđuje na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 40 godina za ubistvo i silovanje u pokušaju maloljetne Drnišanke Antonije Bilić (17) u junu 2011. godine.

Sudija Damir Romac u kratkom govoru prije izricanja presude objasnio je kako je Paravinja ubio Antoniju Bilić dok ju je pokušavao silovati. Sudija je rekao kako je Antonija vidjevši namjeru Dragana Paravinje, u jednom trenutku, prešla na vozačevu stranu i pružala žestok otpor. To je njemu bila prepreka u ostvarivanja plana da je siluje te ju je počeo stiskati oko vrata dok nije klonula.

Za teško ubistvo dobio je 35 godina, a za silovanje u pokušaju dobio je 4 godine i 6 mjeseci zatvora. Te iste godine za pokušaj silovanja Omišanke dobio je 2 godine i 10 mjeseci što je na kraju preformulisano u jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora. Po zakonu Paravinja ne može dobiti više od 40 godina zatvora.

Pored toga, Paravinja mora da plati troškove sudskog postupka u iznosu od 233.576 kuna.

U toku je obrazloženje presude iz koje je isključena javnost jer je bila riječ o maloljetnoj žrtvi.

Paravinja je na ročištu u ponedjeljak, iznoseći svoju kratku obranu, samo rekao kako su mu dokazi podmetnuti te da nije kriv.

Paravinja je ranije na Županijskom sudu u Šibeniku u oba postupka dobio 40 godina zatvora,ali Vrhovni sud je proces vraćao na početak kako bi se tačno utvrdilo je li Paravinja ubio Antoniju Bilić pokušavajući je silovati ili ju je ubio kako bi prikrio pokušaj silovanja.

Tokom suđenja u Splitu Paravinja je tražio i izuzeće sudija, što mu je odbijeno, a najavio je kako će se žaliti Sudu za ljudska prava u Strazburu.

(Agencije)