Vijesti 21.03.2016.

Treći svjetski rat pitanje vremena: Kina i SAD na ivici globalnog sukoba

ČITANJE: 2 minute
vojnici
Na Razvojnom forumu u Pekingu nije se mogla izbjeći tema odnosa Kine i Amerike pa se tako spomenula i Tukididova zamka.

Mnogi analitičari smatraju da je novi svjetski rat samo pitanje vremena, i to ne baš dalekog, te da bi napetosti u Južnom kineskom moru mogle izazvati globalni sukob. Prema njihovom mišljenju, dvije velesile, SAD i Kina upadaju u tzv. Tukididovu zamku, nazvanu po istoričaru i generalu, učesniku rata između Atine i Sparte.

Njegova je teza da je uspon Atine uzbunio Spartu, što je rat na kraju učinilo neizbJežnim. Od tog prvog opisanog slučaja promjena na vrhu globalne dominacije nerijetko je dovodila do globalnog sukoba.

-Kina i SAD suočeni su s brojnim problemima. Žele da ih riješe. Ako ih ne riješe, onda postoji opasnost. Međutim, znamo kako to izbjeći. Moraju se uskladiti kratkoročni potezi sa dugoročnim strateškim ciljevima- kaže bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer.

Amerikanci imaju daleko najveći vojni budžet na svijetu. Kina je, pak, uvjerljivo druga po potrošnji za vojsku i svoja izdvajanja iz godine u godinu znatno povećava.

Razvija tehnologiju koja može parirati američkoj, na primjer projektile za uništavanje brodova, u prvom redu nosača aviona. Peking je proteklih godina ubrzao stvaranje vještačkih ostrva u vodama Južnog kineskog mora, na kojima gradi zgrade, luke i piste dovoljno velike za vojne avione. Početkom mjeseca u sporne vode uplovili su američki nosač aviona u pratnji dva razarača i krstarice i admiralskoga broda.

-Kina i SAD, dvije velike države, moraju da počnu da izgrađuju novi tip odnosa velesila. To uključuje međusobno uvažavanje, saradnju i izbjegavanje sukoba. To je jedino ispravno i tome nema alternative- poručuje bivši kineski državni sekretart Dai Binguo.

Suptilne predsjedničke poruke Kineski predsjednik ne vjeruje da postoji zamka, ali prije nekoliko mjeseci oprezno je upozorio kako, ukoliko velike sile budu ponavljale iste strateške greške, postoji mogućnost da je sami naprave.

Obama mu je uzvratio kako SAD podržavaju uspon miroljubive, stabilne i prosperitetne Kine koja će biti odgovoran igrač na međunarodnoj sceni – mnogo suptilnih poruka u nekoliko rečenica dvojice predsjednika. Kroz istoriju četiri od 16 sličnih situacija nisu završile ratom, od toga tri u posljednjih 70-ak godina. Razlog su, naravno, nuklearni potencijali, tako da niko nije laganog prsta na okidaču.

Uostalom, još je Albert Ajnštajn rekao kako ne zna koja će se oružja korisiti u Trećem svetskom ratu, ali je siguran kako će se u četvrtom boriti praćkama.

(Aljazeera)