TREMISIS CARA JUSTINIJANA I Vizantijski zlatnik novi suvenir Banjaluke?

Motiv zlatnog novčića, odnosno tremisisa vizantijskog cara Justinijana I mogao bi postati jedan od novih suvenira grada, saznaju “Nezavisne”.

Ovaj jako vrijedan novčić, kojeg na čitavom Balkanu ima svega nekoliko primjeraka, datira iz šestog vijeka.

Kako saznajemo, nekoliko primjeraka ovog suvenira već je napravljeno i trebalo bi da budu dodjeljivani zvanicama koje dolaze iz drugih gradova i država u posjetu gradu na Vrbasu.

Zlatni tremisis vizantijskog cara Justinijana I, koji je vladao od 527. do 565. godine, u jednoj od svojih mnogobrojnih ekspedicija pronašao je Milenko Jeftić Jefta, arheolog amater i prirodnjak, pored rijeke Vrbas kod tvrđave Kastel 1992. godine.

Kako saznajemo, novi suvenir inspirisan je jednim primjerkom zlatnog novčića koji se nalazi u numizmatičkoj zbirci Muzeja RS i čuva se u trezoru banke.

Janko Vračar, muzejski savjetnik u Muzeju RS, kazao je da je tremisis vizantijskog cara bitan kao svjedočanstvo postojanja grada u antičko vrijeme.

“Ovo je jedno od najstarijih svjedočanstava da je na prostoru današnje Banjaluke postojalo gradsko antičko naselje”, istakao je Vračar.

Mladen Šukalo, samostalni stručni saradnik u Turističkoj organizaciji grada, kazao je da je svaki novi suvenir značajan u turističkom smislu.

“Ovakav vid suvenira, koji je baziran na arheološkom nasljeđu grada iz antičkog doba, otvorio bi istorijsko poglavlje koje je veoma značajno za grad”, rekao je Šukalo.

Dodao je da novčići koji su pronađeni na ovim lokalitetima, kao i na lokalitetima termomineralnih izvora u gradu mogu pobuditi interesovanje turista i građana za ovaj period.

“Prije desetak godina praktično nismo imali suvenira, a danas imamo bogatu lepezu kao što su list kestena, koji je jedan od zvaničnih suvenira grada. Pored njega, tu su motivi dajak-čamca i zmijanjski vez. Naši umjetnici i proizvođači suvenira rade i druge gradske suvenire kao što su motivi tvrđave Kastel, Banskog dvora, spomenika palim Krajišnicima na Banj brdu, ali i motivi čaplje koju često možemo vidjeti kako stoji na obali Vrbasa. Ona je ujedno bila i maskota za Svjetsko prvenstvo u raftingu koje je prije nekoliko godina održano u gradu”, dodao je Šukalo.

Jugoslav Jeftić, sin Milenka Jeftića Jefte, rekao je da je navodno Vrbas od ušća Crkvene do Zelenca popločan velikim gredama, a da su ostrva kod Kastela bila građena od rimskog materijala.

“Vrijednost pronađenog novčića je ogromna jer je on rijedak na ovim prostorima. Svega nekoliko primjeraka pronađeno je na čitavom Balkanu, vezano za prodor cara Justinijana I oko 550. godine”, ispričao je Jeftić.

Justinijan I

Car Justinijan I imao je ideju da obnovi Rimsko carstvo kako bi ponovo vratio dio teritorije nekadašnjeg Zapadnog rimskog carstva, koje je propalo 476. godine, kaže Boris Babić, profesor istorije Vizantije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

“Justinijan I, koji je vladao od 527. do 565. godine, danas je široj javnosti poznat po činjenici da je tokom njegove vladavine nastao veliko djelo ‘Corpus iuris civilis’, odnosno ‘Zbornik građanskog prava’, koji podrazumijeva osnovu rimskog prava”, kazao je Babić.

(Nezavisne)

TRADICIONALNA KOTLIĆIJADA Zadatak – priprema najboljeg ribljeg parikaša

Javna ustanova Sportski centar „Borik“ i Banjalučka pivara u subotu, organizuju po 16. put tradicionalnu manifestaciju Kotlićijada „Borik Nektar 2019“. Kako su najavili, svečano otvaranje manifestacije je zakazano za 10 časova u parku sportske dvorane „Borik“, a proglašenje pobjednika u 14 časova. Tematski zadatak ovogodišnje kotlićijade je riblji paprikaš u tradicionalnom kotliću. Kao i prošle

Ambasada SAD opremila multimedijalnu biblioteku

Kancelarija Ambasade SAD Banjaluka donirala je kancelarijsku opremu Ugostiteljsko-trgovinsko-turističkoj školi. Brojne stolice, stolove, veliki televizor, računar, kamere i fotoaparate, koji su nekada bili dio prostora starog Američkog kutka, sada će koristiti učenici ove srednje škole. Lija Tiz, direktor Odjela za odnose sa javnošću u Ambasadi SAD u BiH, rekla je da su odabrali upravo ovu

UKRUPNJAVANJE: SRS Milanka Mihajlice kolektivno pristupila PDP-u

„Drago mi je što je postignuta velika saglasnost o ulasku Srpske radikalne stranke Republike Srpske u Partiju demokratskog progresa, koja bi bila politička, organizaciona, kadrovska i pravna integracija“, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović nakon sastanka delegacija dvije stranke povodom integrisanja SRS RS u PDP. Borenović je istakao da je zadovoljan postignutim dogovorom sa korektnim,

2.000 maturanata na manifestaciji ”Dan otvorenih vrata”

Manifestacija ”Dan otvorenih vrata Univerziteta u Banjoj Luci” 19. aprila 2019. godine okupila je oko 2.000 maturanata iz više gradova i opština Republike Srpske, koji su imali priliku da dobiju sve važne informacije o studijima koji se izvode na fakultetima u sastavu Univerziteta u Banjoj Luci.

Otvorena izložba dokumenata iz fonda Slobodana Penezića Кrcuna

U Banskom dvoru danas je otvorena izložba arhivskih dokumenata „Mleko i krv“ – Iz ličnog fonda Slobodana Penezića Кrcuna, autora Željka Markovića. Direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić kazao je da je postavka izložbe u Banjoj Luci plod višedecenijske saradnje između tog i Istorijskog arhiva u Užicu na polju izdavačko-izložbene djelatnosti. Autor izložbe Željko Marković

ČUBRILOVIĆ: Saradnja NSRS i Saveza opština i gradova donosi dobre rezultate

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da je parlament partner Savezu opština i gradova Republike Srpske i pozdravlja svaku inicijativu koja dođe iz ove organizacije jer takva saradnja donosi dobar rezultat u interesu građana. “Želimo i da imamo što češću komunikaciju i pojedinačno s lokalnim zajednicama i sa Savezom. To znači