TREMISIS CARA JUSTINIJANA I Vizantijski zlatnik novi suvenir Banjaluke?

Motiv zlatnog novčića, odnosno tremisisa vizantijskog cara Justinijana I mogao bi postati jedan od novih suvenira grada, saznaju “Nezavisne”.

Ovaj jako vrijedan novčić, kojeg na čitavom Balkanu ima svega nekoliko primjeraka, datira iz šestog vijeka.

Kako saznajemo, nekoliko primjeraka ovog suvenira već je napravljeno i trebalo bi da budu dodjeljivani zvanicama koje dolaze iz drugih gradova i država u posjetu gradu na Vrbasu.

Zlatni tremisis vizantijskog cara Justinijana I, koji je vladao od 527. do 565. godine, u jednoj od svojih mnogobrojnih ekspedicija pronašao je Milenko Jeftić Jefta, arheolog amater i prirodnjak, pored rijeke Vrbas kod tvrđave Kastel 1992. godine.

Kako saznajemo, novi suvenir inspirisan je jednim primjerkom zlatnog novčića koji se nalazi u numizmatičkoj zbirci Muzeja RS i čuva se u trezoru banke.

Janko Vračar, muzejski savjetnik u Muzeju RS, kazao je da je tremisis vizantijskog cara bitan kao svjedočanstvo postojanja grada u antičko vrijeme.

“Ovo je jedno od najstarijih svjedočanstava da je na prostoru današnje Banjaluke postojalo gradsko antičko naselje”, istakao je Vračar.

Mladen Šukalo, samostalni stručni saradnik u Turističkoj organizaciji grada, kazao je da je svaki novi suvenir značajan u turističkom smislu.

“Ovakav vid suvenira, koji je baziran na arheološkom nasljeđu grada iz antičkog doba, otvorio bi istorijsko poglavlje koje je veoma značajno za grad”, rekao je Šukalo.

Dodao je da novčići koji su pronađeni na ovim lokalitetima, kao i na lokalitetima termomineralnih izvora u gradu mogu pobuditi interesovanje turista i građana za ovaj period.

“Prije desetak godina praktično nismo imali suvenira, a danas imamo bogatu lepezu kao što su list kestena, koji je jedan od zvaničnih suvenira grada. Pored njega, tu su motivi dajak-čamca i zmijanjski vez. Naši umjetnici i proizvođači suvenira rade i druge gradske suvenire kao što su motivi tvrđave Kastel, Banskog dvora, spomenika palim Krajišnicima na Banj brdu, ali i motivi čaplje koju često možemo vidjeti kako stoji na obali Vrbasa. Ona je ujedno bila i maskota za Svjetsko prvenstvo u raftingu koje je prije nekoliko godina održano u gradu”, dodao je Šukalo.

Jugoslav Jeftić, sin Milenka Jeftića Jefte, rekao je da je navodno Vrbas od ušća Crkvene do Zelenca popločan velikim gredama, a da su ostrva kod Kastela bila građena od rimskog materijala.

“Vrijednost pronađenog novčića je ogromna jer je on rijedak na ovim prostorima. Svega nekoliko primjeraka pronađeno je na čitavom Balkanu, vezano za prodor cara Justinijana I oko 550. godine”, ispričao je Jeftić.

Justinijan I

Car Justinijan I imao je ideju da obnovi Rimsko carstvo kako bi ponovo vratio dio teritorije nekadašnjeg Zapadnog rimskog carstva, koje je propalo 476. godine, kaže Boris Babić, profesor istorije Vizantije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

“Justinijan I, koji je vladao od 527. do 565. godine, danas je široj javnosti poznat po činjenici da je tokom njegove vladavine nastao veliko djelo ‘Corpus iuris civilis’, odnosno ‘Zbornik građanskog prava’, koji podrazumijeva osnovu rimskog prava”, kazao je Babić.

(Nezavisne)

PREDMET “TREZOR” Smrt otkazala suđenje Straživuku i ekipi

Suđenje sedmorici optuženih u predmetu “Trezor” odgođeno je juče zbog smrtnog slučaja u porodici Snježane Kudrić, predsjednice Sudskog vijeća. Proces se vodi pred banjalučkim Okružnim sudom, a optuženi su Siniša Straživuk (49), Jovica Karać (42), Miloš Mrđan (42), Tomislav Knežević (42), Đorđe Ćulum (37) i Željko Pavlović (40), koje terete za organizovani kriminal i više

DNS “mangupi” su Radović, Malešević i Popović

Za SNSD su sporna tri poslanika DNS-a: Milan Radović, Dane Malešević i Đorđe Popović, jer su tokom izborne kampanje radili za Savez za promjene i njihove kandidate, a ne za kandidate koalicije. “Juče smo na stranačkim sastancima sa DNS-om neke stvari rekli i smatramo da neki ljudi koji su radili u DNS-u, a identifikovali smo

Dodik podržao Čubrilovića

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je iznenađen smjenom Nedeljka Čubrilovića sa pozicije zamjenika predsjednika DNS-a na sjednici Predsjedništva te stranke, naglasivši da aktuelni predsjednik parlamenta Srpske nije učestvovao u posljednjim smjenama kadrova DNS-a. Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a, izjavio je da je i juče rekao lideru DNS-a Marku Paviću da

BOSANČIĆ: Banjalučki DNS će tražiti ostavku Pavića

Gradski odbor DNS-a Banjaluka zatražiće ostavku predsjednika stranke Marka Pavića jer ako je neko odgovoran za stanje u DNS-u onda je to on, rekao je sekretar banjalučkog odbora DNS-a Boran Bosančić. Bosančić je istakao da Gradski odbor Banjaluka ne želi da dozvoli dalju tajkunizaciju stranke. “DNS danas više podsjeća na SDS u periodu 2000-2006. nego

DAMIR ĆOPIĆ: Tražio sam Pavićevu ostavku, najveći broj odbora DNS-a uz Čubrilovića

Predsjednik banjalučkog Regionalnog odbora DNS-a Damir Ćopić izjavio je danas Srni da je stranci dosta tajkuna i da će zbog njihovog favorizovanja većina opštinskih odbora zatražiti smjenu predsjednika DNS-a Marka Pavića zbog svih grešaka koje je napravio. Ćopić je napustio današnju sjednicu Predsjedništva DNS-a, na kojoj je sa dužnosti zamjenika predsjednika stranke razriješen Nedeljko Čubrilović,