Vijesti 09.04.2019.

Trenutno nije realno povećanje plata zdravstvenim radnicima

ČITANJE: 3 minute

Povećanje plata zdravstvenim radnicima u Republici Srpskoj trenutno nije realno, ali treba raditi sve da prvo dođe do značajne stabilizacije stanja i smanjenja dugova da bi se stvorili uslovi za povećanje plata.

Zdravstveni sistem Republike Srpske opterećen je velikim dugovanjima te nema prostora za veće plate a da se na drugoj strani ne ugrozi liječenje penzionera i svih drugih socijalnih kategorija građana za koje je ono besplatno.

Ovaj zaključak se može izvući analizirajući zahtjeve sindikata sa jedne strane i mogućnosti koje su jedine realne. Povećanje plata biće tema i sutrašnjeg sastanka predstavnika sindikata sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alena Šeranića.

Govoreći o zahtjevu sindikata za povećanje plata, Šeranić je nedavno istakao da se mora odgovorno ponašati prema zdravstvenom sistemu, isto kao i prema zaposlenima, dodavši da je to otvoreno pitanje za razgovor i da se treba definisati određena dinamika na koji način obezbijediti poboljšanje ekonomsko socijalnog stanja zdravstvenih radnika.

“Završava se analiza struktura dugovanja zdravstvenih ustanova i onda će se vidjeti koja dugovanja mogu biti riješena. Više od polovine dugovanja odnosi se na sistem Republike Srpske, na poreze i doprinose, potraživanja Fonda zdravstvenog osiguranja prema zdravstvenim ustanovama, što je olakšavajuća okolnost jer je riječ o novcu Srpske koji tu ostaje. Sada moramo definisati jasan model sa Ministarstvom finansija i Poreskom upravom kako to učiniti”, naveo je Šeranić.

I Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske i zamjenik direktora UKC Republike Srpske smatra da se trenutno ne mogu povećati plate, ali da se to mora uraditi u budućnsoti.

“Zahtjev za povećanje plata je opravdan. Pitanje mogućnosti nije jednostavno već je neophodno da se otvori proces i analizira koliko je povećanje moguće”, kaže Stevandić za banjaluka.net .

“Povećanje plata prosvjetnim radnicima na koje sam ponosan otvorilo je pitanje povećnja plata zaposlenim i u ostalim djelatnostima. Iako sam na ovo povećanje ponosan, imam grižu savjesti zbog trenutne nemogućnosti, ponavljam trenutne, da se  poveća plata zdravstvenim radnicima što smatram svojom obavezom u budućnosti. Dobro znam sa čime se moje kolege ali i sestre, tehničari, suočavaju brineći o najvažnijoj i najskupljoj stvari svakog čovjeka – zdravlju. Stvaranje preduslova za povećanje plata jeste naš posao jer to čuva porodice, sprječava odlazak ljudi u inostranstvo i test je za našu zrelost i ozbiljnost. Reforme svijesti, organizacije i rada u tom poslu treba da dovedu i do pozitivnije kadrovske i ljudske selekcije da bi se taj proces mogao otvoriti i usmjeriti u dobrom pravcu i optimalnom vremenu”, kaže Stevandić.

Mirko Šerbedžija, predsjednik strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara RS, kaže da je osnovni razlog zbog kojeg traže povećanje plata to što plate nisu povećavane već 10 godina.

“Svi smo svjedoci povećanja cijena određenih namirnica i poskupljenje standarda života. To je samo jedan razlog, a drugih je nebrojeno. Smatram da ćemo nekim povećanjem bar malo zaustaviti taj trend odlaska medicinskih radnika, u najvećem broju medicinskih sestara i tehničara, jer mi smo trenutno najtraženija radna snaga na tržištu rada Evrope”, kaže Šerbedžija i dodaje da ne zna šta može očekivati od sutrašnjeg sastanka.

“Imaćemo niz sastanaka u narednom periodu sa Ministarstvom, nadam se i sa premijerom Viškovićem i nadam se da ćemo doći do pozitivnih rezultata doći”, kaže Šerbedžija za banjaluka.net.

Predsjednik samostalnog sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS, Željko Šukalo  smatra da do štrajka neće doći jer očekuje da će druga strana biti razumna i prihvatiti zahtjeve upućene od strane sindikata.

“Кvalitet usluga ostaće na visokom nivou, ali će kvantitet usluga biti smanjen zbog smanjenja obima posla. Ukoliko druga strana, odnosno Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, prepozna i prihvati naše opravdane zahtjeve, očekivati je pozitivan ishod”, rekao je Šukalo.

(banjaluka.net)