Vijesti 18.05.2017.

Trgovina rednim brojevima: Sumnje u malverzacije na šalterima za registraciju vozila u Banjaluci

ČITANJE: 4 minute

Redovi za registraciju vozila ispred Policijske uprave Banjaluka formiraju se, kao nekada za pasoške obrasce, već poslije ponoći kako bi se polutajno trgovalo rednim brojevima, a radnici na šalterima preko reda uzimaju zahteve i obrađuju. Zbog gužvi automobili brojnih građana nisu registrovani danima, piše Capital.ba.

Sistem sa izdavanjem rednih brojeva za registraciju, koji je trebalo da spriječi gužve i uvede red isključivanjem „ljudskog faktora“ u odlučivanju, funkcionisao je godinama, odnosno sve dok nije pronađen način da se zaobiđe, piše Capital.ba.

Situacija je postala toliko haotična da su, zbog ogromnih gužvi i malverzacija, direktori osiguravajućih kuća iz RS ovih dana podnijeli i zvaničan zahtjev Ministarstvu unutrašnjih poslova RS da hitno izmjeni način primanja i obrade dokumenata za registraciju po kojem rade službenici Policijske uprave Banjaluka.

U zahtjevu se predlaže uspostavljanje jedinstvenog protokola, kako bi zahtjevi bili rješavani hronološki. Referent zadužen za unos podataka bio bi dužan da izda potvrdu o prijemu dokumenta i da odmah proslijedi službeniku zaduženom za obradu zahtjeva. Validnost ove potvrde bila bi ograničena do dana isteka registracije.

– Za sve ostale zahtjeve nije objektivno očekivati da budu završeni istog dana. Postoji i mogućnost uvođenja zahtjeva za prioritetno rješavanje na koji bi se plaćala dodatna taksa, kao kod putnih isprava – napominju u osiguravajućim kućama.

Međutim, direktor „Drina osiguranja“ Milomir Durmić sumnja da bi čak i uvođenje protokola riješilo ovaj problem.

– Jedino rješenje je da se poveća broj službenika na šalterima. Agencije donesu svoje zahtjeve i onda nastaje haos. Protokolom nećemo postići ništa, jer nema dovoljno izvršilaca na šalterima. Ako to sve predamo, dobijemo potvrdu da smo predali i onda opet čekamo. Poenta je smanjiti čekanje na registraciju. Zakonski okvir je 15 do 30 dana, zato se dešava da su automobili neregistrovani po desetak dana- objašnjava Durmić.

molba registracija vozila

Ističe da je načelnik Policijske uprave Banjaluka Željko Spasojević podnosio zahtjeve da se ova situacija riješi, „ali to nije prošlo“.

– Sa brojem ljudi koje ima, ne može da riješi taj problem. Njemu su bukvalno vezane ruke. Dakle, neka sistematizacija u MUP je potrebna, ali ne možemo mi to da radimo – zaključuje Durmić.

Posrednicima osiguravajućih kuća dnevno je dozvoljeno da predaju četiri zahtjeva, što, kako tvrde u osiguravajućim kućama, uzrokuje formiranje neformalnih spiskova za čekanje u redovima u noćnim satima, kao i preprodaju brojeva.

U Policijskoj upravi Banjaluka u ranim jutarnjim časovima dvojica službenika stoje pored automata za izdavanje brojeva i diele brojeve predstavnicima agencija za osiguranje, dok građani svoje broje i dalje uzimaju sami. Gužva među posrednicima evidentna je već u sedam časova.

Jedan od njih, koji je želeo ostati anoniman, otkriva za Capital.ba da postoji „dogovoreni sistem“ među posrednicima i radnicima PU Banjaluka.

– Postoji žrijeb kada je koja osiguravajuća kuća na redu i zahtjevi se primaju od sedam ujutru do osam uveče. Dnevno mogu da predam četiri predmeta, a imam ih 30. Ali, postoji šema. Službeniku dam dvadesetak KM, on mi uzme od 15 do 20 predmeta i odmah radi. Tako sve  funkcioniše odavno – tvrdi ovaj službenik.

S druge strane, za vrijeme dok službenik obrađuje njegove predmete, ne proziva druge posrednike, što stvara neverovatne gužve.

Bilo je slučajeva prema kojima radnik PU i „neko ko radi na divlje“ podijele novac između sebe, dobije se pečat o produženju registracije, a novac nikada ne završi na računu osiguravajućeg društva.

To potvrđuje i Banjalučanin B. A. koji je prije godinu dana posredniku platio da završi registraciju automobila, a onda slučajno saznao da mu automobil uopšte nije registrovan.

– Platio sam registraciju i dobio svu dokumentaciju. Imao sam udes i kada je trebalo da naplatim štetu, ispostavilo se da automobil nije registrovan – rekao je ovaj Banjalučanin.

U MUP RS kažu da je zahtjev osiguravajućih kuća Policijskoj upravi Banjaluka stigao tek juče, a da će detalji biti poznati u narednih nekoliko dana.

(Capital.ba)