Vijesti 23.11.2015.

Tri banke ključne za finansiranje terorista preko BiH

ČITANJE: 2 minute
sarajevo
Otkriće britanskog lista „Dejli star“ o finansiranju Islamske države preko BiH nije ništa novo, ali je važno da se na Zapadu govori o tome, smatra Dževad Galijašević.

Finansiranje islamističkih grupa preko računa u Bosni i Hercegovini traje od 1991. godine, kaže stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević. Kada se govori na koji način se finansira Islamska država, koristeći te ranije mehanizme, riječ je o najmanje tri banke koje posluju na principu islamskog bankarstva i čiji su osnivači iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Malezije, Saudijske Arabije i Turske.

Prema Galijaševićevim rečima, posebno je zanimljiva „Vakufska banka“, koju vodi saudijski milioner Jasin el Kadi, koji je poznat kao finansijer terorističkih organizacija i koji se kao takav nalazi na Konsolidovanoj listi za protivterorizam Ujedinjenih nacija. Ove banke za finansiranje terorista koriste mrežu nevladinih organizacija.

„Jedna je ’El Haramejn el Aksa‘, a druga je ’El Haramejn internešenel čeriti‘. Dalje govorimo o nevladinoj organizaciji ’Taiba‘, organizaciji ’Furkan‘ i organizaciji ’Benevolenca internešenel fondejšen (BIF)‘. BIF je inače zabranjena, kao i ove druge organizacije, ali su sve nastavile da rade pod drugim imenima. Možda je karakterističan naziv fondacije BIF, koja se sada zove ’Bosanska idealna futura‘“, kaže Galijašević.

Iako su ove nevladine organizacije zabranjene, nastavile su da rade pod drugim imenima, a upravljačka struktura ostala je nepromijenjena.

Bezbjednosne strukture BiH ne reaguju na ovakve izazove zato što su tragično kontrolisane i nadzirane, kaže Galijašević.

„One provode one bezbjednosne operacije na koje mentori sa najnižeg nivoa, iz ambasada SAD ili Britanije ukažu kao problem. Bezbjednosne agencije BiH danas vode, sa jedne strane nerelevantni kadrovi, a sa druge strane ljudi koji su direktno povezani sa islamistima“, tvrdi Galijašević.

Kao primjer on navodi Osmana Mehmedagića Osmicu, koji je nedavno preuzeo dužnost direktora Obavještajno–bezbjednosne agencije BiH. Mehmedagić je poznat kao šef obezbjeđenja Alije Izetbegovića, kao osoba često povezivana sa ratnim zločinom u Dobrovoljačkoj ulici i kao jedan od rukovodilaca Izetbegovićeve tajne policije, za koju Galijašević tvrdi da je gradila islamističku infrastrukturu u BiH.

Britanski list „Dejli star“ objavio je da se novac koji se prikuplja u britanskim džamijama koristi za finansiranje terorista Islamske države, a pranje tog novca obavlja se preko računa u BiH.

(Sputnjik)