Vijesti 07.02.2016.

Tri mjeseca voze kroz blato i rupe!

ČITANJE: 3 minute
banjaluka
Mještani Ulice Veljka Mlađenovića, kao i brojni građani Ade i Česme koji svakodnevno koriste ovaj put, već duže vrijeme se pitaju kada će radovi konačno da budu i završeni jer, kako kažu, odavno su prošli svi rokovi o kojima se jesenas pričalo.

Ulica je prekopana, šahtovi su izbočeni, a zbog gustog saobraćaja postaje sve teže uopšte proći putničkim vozilom od mosta na Vrbanji do uključenja kod nadvožnjaka. Kako pričaju mještani, mnogi su već ostavili branike ili tragove od ulja na rupama, a najkritičnije je upravo na izlazu iz ove ulice prema Gradskom olimpijskom bazenu.

Apel nadležnima

Građani apeluju na grad i izvođače radova da saniraju najveće udarne rupe ili da ih bar obilježe, jer za one koji još nisu savladali “putanju” tokom noćne vožnje ili vožnje po kiši ili snijegu male su šanse da će uspjeti da prođu ovu dionicu bez oštećenja na automobilu.

– Vozim ovim putem svaki dan jer bih inače morao da idem kroz Trapiste ili kroz Vrbanju, što je znatno duža putanja. Čini mi se i da je nešto čak i sanirano od tih rupa otkako se snijeg otopio, jer je jedno vrijeme bilo zaista teško proći zbog rupa, blata, vode i snježnih nanosa. Problem je što je riječ o prilično frekventnoj saobraćajnici i valjda bi upravo to trebalo da bude prioritet, da ljudima bude omogućen bezbjedan prolaz ili da ulica bude zatvorena za saobraćaj, a ne da stoji ovako – kaže Banjalučanin Aleksandar Jerković.

Takođe, iz mjesnih zajednica Ada i Česma, mještani upozoravaju da će izgradnja mosta i proširenje Ulice Veljka Mlađenovića još više pojačati intenzitet saobraćaja kroz ova naselja, a problem je što su i ostale saobraćajnice neuslovne, dotrajale i bez trotoara.

U Gradskoj upravi kažu da sve ide po planu, s tim što je zbog vremenskih prilika tokom januara izvođač radova tražio pomjeranje roka za završetak.

Pomjeren rok

– Rok za izvođenje radova u Ulici Veljka Mlađenovića je 120 dana, a radovi na izgradnji saobraćajnice započeti su početkom oktobra 2015. godine. Tako je planirani završetak bio februar 2016. godine, a s obzirom na zimski period i vremenske prilike, niske temperature, snijeg i kišu određeni tehnološki procesi nisu mogli biti realizovani, pa je izvođač radova zatražio produžetak roka izvođenja radova do stvaranja povoljnijih vremenskih prilika. Novi rok je 30. april 2016. godine. Prilikom izvođenja radova izvođač se pridržavao planirane dinamike. Ukoliko ne bude padavina u narednih nekoliko dana, prema informacijama dobijenim od izvođača, radovi bi mogli biti nastavljeni već naredne sedmice – kaže koordinator za saradnju sa sredstvima informisanja u Gradskoj upravi Milenko Šajić.

Ulica Veljka Mlađenovića i ranije je bila u veoma lošem stanju, a njena izgradnja i modernizacija radi se u dužini od 700 metara, od mosta preko Vrbanje do raskrsnice prema Gradskom olimpijskom bazenu. Vrijednost ugovorenih radova je 464.500 maraka, izvođač radova je preduzeće “Kozaraputevi”, a sredstva su obezbijeđena iz kredita Svjetske banke.

(Press)