Biznis 25.03.2016.

Tri proste fore kako da brzo podignete sistem na kompjuteru

ČITANJE: 2 minute
kompjuter
Iako vam je kompjuter bezbjedan od virusa, on će vremenom početi da podiže sistem znatno sporije. To je neizbježno, ali ne i nešto što ne možete da promijenite. Uz ove savjete, kompjuter će vam se aktivirati kao i prvog dana kada ste ga upalili.

1. Neka vam desktop bude „čist“

Jedan od najboljih načina da ubrzate podizanje sistema jeste da raščistite desktop. Veliki broj fajlova, fotografija, foldera i programa na desktopu znači da će kompjuter morati da učitava sve te stvari na samom početku. Možda mislite da je desktop samo još jedan folder, ali za razliku od ostalih, sve na njemu učitava se pri njegovom aktiviranju, što može da dovede do pretjeranog korišćenja radne memorije i usporavanja cjelokupnog procesa butovanja.

Ne morate da sklonite sve sa desktopa, ali ne morate ni da imate sve na njemu.

Ako koristite Mek kompjuter, većinu stvari možete držati na doku, dok na Widnows računarima najkorišćenije stvari možete pinovati na taskbar desnim klikom na program i odabirom ove mogućnosti.

2. Zabranite programima da se automatski aktiviraju

Čak iako izađete iz svakog programa prije nego što isključite kompjuter, pojedine aplikacije će se automatski aktivirati kada ga ponovo aktivirate. Nekoliko programa koji se aktiviraju zajedno sa operativnim sistemom kompjutera može da znatno uspori cjelokupan proces jer i oni troše dostupne resurse.

Pojedini programi su automatski podešeni da se lansiraju prilikom aktiviranja kompjutera nakon instalacije, a evo kako možete to da onesposobite.

Unutar Start menija tražite „MSConfig“ i pritisnite enter kako biste otvorili System Configuration. Pod Startup tabom pronaći ćete spisak svih programa koji se automatski aktiviraju. Prije nego što krenete sa njihovim deaktiviranjem, štiklirajte boks u donjem lijevom uglu prozora sa opcijom „Hide all Microsoft services“. Ovo će ukloniti sve bitne programe koje biste mogli greškom da uklonite.

3. Očistite „privremene“ dokumente (temporary files)

Ako je internet brauzer prva stvar na koju kliknete kada uključite kompjuter, onda je važno da očistite privremene dokumente i kolačiće (cookies) koje on čuva. Nakon izvjesnog vremena, brauzer će biti usporen svim sačuvanim stvarima. Njihovim brisanjem u podešavanjima definitivno ćete ubrzati rad kompjutera.

(24sata.rs)