Vijesti 23.05.2016.

Tri tragedije u jednoj sedmici tokom proslava mature

ČITANJE: 2 minute

Ovo je treća tragedija za samo sedam dana u BiH koja se desila prilikom priprema i proslava matura.

Prema pričama Cikotićevih kolega, on je u subotu bio u restoranu gdje su profesori i učenici slavili kraj školske godine.

“Profesor Cikotić nije pio alkohol, a mislim da je inače bio dijabetičar. U subotu je došao na okupljanje učenika u blizini škole i nije izgledalo da ima zdravstvenih problema. Poslije smo otišli u restoran i sve je bilo u redu”, kaže jedan od njegovih kolega.

U jednom trenutku mu je pozlilo i samo se srušio na pod, drugi profesori su pokušali da mu pomognu i odmah su pozvali hitnu pomoć. Profesor je umro na putu do bolnice.

Šokiranii maturanti su odmah prekinuli proslavu mature i otišli kućama.

“Učenici su bili vidno potreseni ovim događajem, mnogi su plakali. Cikotić ne samo da je bio dobar profsor, već je bio još bolji čovjek koji je bio u brojnim udruženjima u ovom gradu”, rekao je jedan od profesora.

Cikotić je sahranjen juče na groblju u Žepču.

Samo dan ranije dogodila se još jedna nesreća na proslavi mature koja je potresla Čapljinu i cijelu BiH. Maturantkinja Nikolina R. preminula je na proslavi mature Srednje škole Čapljina. Policija je potvrdila da je riječ o prirodnoj smrti.

Školski drugovi ispričali su da je nesrećna djevojka imala srčanih problema i da joj prije nekoliko godina umrla majka od posljedica srčanog udara, a od tada je živjela sa ocem i bratom.

“Bila je čitav dan vesela i ništa nije ukazivalo na ovakvu tragediju. Vidjela sam je kako se sa drugaricama smije i fotografiše. Poslije nekog vremena krenuli smo prema sali, a prije toga se fotografisali za uspomenu – ispričala je jedna od Nikolininih prijateljica.

Kaže da je zatim u sali počela proslava i taman kada je trebalo da pleše prvi ples, Nikolina je odjednom pala.

“Nastala je panika. Jedan od profesora je potrčao i didjevši da je izgubila svijest, pokušao da joj pomogne. Odnio ju je trčeći u Dom zdravlja. Ljekari su pokušali reanimaciju, ali nažalost nije bilo pomoći”, ispričale su njene školske kolege.

Slična tragedija potresla je i prije nekoliko dana Prnjavoru kada je u noći između utorka i srijede u snu preminuo Emir Jugo, učenik četvrtog razreda Gimnazije. Mladić je umro od posljedica srčanog udara, dan prije maturskog defilea kroz Prnjavor.

(EuroBlic)