Vijesti 26.10.2022.

TRIBINA U ANU RS: “Zapad treći put pokušava obojenu revoluciju u Srpskoj”

ČITANJE: 2 minute

Zapad već treći put pokušava da realizuje obojenu revoluciju i svrgne vlast u Srpskoj, ali im to ne polazi za rukom, poručili su stručnjaci sa tribine “Obojene revolucije – motivi, metode i posljedice”. Motiv je uvijek isti, kažu – stavljanje države pod kontrolu zapadnih centara moći.

Pokušaj nasilne i neligitimne smjene vlasti u Srpskoj, tačnije još jedan pokušaj obojene revolucije, ono je što građani gledaju od izbora 2. oktobra do danas, poručili su učesnici tribine “Obojene revolucije – motivi, metode i posljedice”. Do sada je Srpska uspješno odolijevala pokušajima Zapada, prije svih Vašingtona i Londona, da prekroje volju naroda u Srpskoj, što je malo kojoj zemlji pošlo za rukom, rekao je politikolog, Aleksandar Pavić.

– Ovo je bukvalno borba za državu. Nažalost, mi smo vidjeli u izbornoj noći šta se sprema, kada je kandidat opozicije sa štabom proglasio pobjedu kad još nije bilo moguće da se zna ko je pobijedio. I to nam je već bio znak tada, u noći 2. oktobra da se sprema pokušaj treći po redu obojene revolucije – rekao je Pavić.

Krajnji cilj svake obojene revolucije je stavljanje pod kontrolu centara moći državnog rukovodstva države i to u najvećem broju slučajeva, Zapada. Takvi pritisci na Srpsku traju već osam godina, kažu stručnjaci. Dok je BiH pod upravom međunarodne zajednice, to se, kažu, neže mijenjati.

– Meta svih pokušaja obojenih, neobojenih, u raznim bojama, akcija protiv Republike Srpske, okvir za to biće protektorat i njegovo održavanje. Ti uslovi će, spoljni, nestati kada ode visoki predstavnik, kad se skine međunarodni protektorat, kad odu stranci iz Ustavnog suda – rekao je Đuro Bilbija, novinar i publicista.

Ta vrsta pritisaka Zapada u brojnim zemljama urodila je plodom, kažu stručnjaci, a primjer su Makedonija i Ukrajina.

– Iako smo se kao republika pokazali kao tvrd orah za obojene revolucije, jer su obojene revolucije u nizu zemalja pokazale se kao efikasne, eklatantan primjer je Ukrajina 2014., svrgnuta je legitimna vlast i danas imamo što imamo u Ukrajini – naglasio je Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci.

Tribinu “Obojene revolucije – motivi, metode i posljedice” organizovali su u prostorijama ANURS Centar za društveno-politička istraživanja Republike Srpske i Fakultet bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci, prenosi RTRS.

(SB)