Region 10.08.2021.

TRIBINA U BEOGRADU: Incko zakonom pokušao da uzdrma RS, jedinstvo ključ odbrane

ČITANJE: 6 minuta

Zakon koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko nije „pao s neba“ i dio je orkestriranih pritisaka sa ciljem da se uzdrma politički legitimitet Republike Srpske, rečeno je danas na tribini ”Inckov zakon – kraj Srpske ili raspad Bosne“ i istovremeno ocijenjeno da se BiH ”spontano raspada”, a da bi povratak izvornom Dejtonskom sporazumu mogao da sačuva određeni oblik konferderacije.

Zaključeno je da je „političko jedinstvo u Republici Srpskoj najbolja brana ataku zapadnih sila na Srpsku i najjači adut u otporu primjeni nametnutog zakona.

Učesnici skupa održanog u Beogradu u organizaciji portala „Sve o Srpskoj“ i „Fakti“, uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, ukazali su da je Inckovom intervencijom otvoren prostor za najveću krizu u postdejtonskoj BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je“Incko obična kukavica jer je tek pred odlazak iz BiH, i da se ne bi suočio sa Republikom Srpskom, donio zakon koji predstavlja u suštini dugo pripremanu strategiju“.

Dodik je poručio da Kristijan Šmit ne može biti visoki predstavnik u BiH, makar bio i najbolji čovjek na svijetu, jer je nelegalno izabran.

On je ukazao da dolazak Šmita uopšte nije slučajan, posebno ako se zna da je na mjesto jednog od sudija Ustavnog suda BiH prije godinu dana ubačena Nijemica.

-Znači, pripremao se teren da dođe, ako se promakne i ako se izborimo nekako sa Šmitom, onda dolazi Ustavni sud BiH – rekao je Dodik i podsjetio da je ranije visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun nametnuo zakon da je nepoštovanje Ustavnog suda krivično djelo.

On je upitao zašto je najviše visokih predstavnika u BiH bilo iz Njemačke i Austrije i šta će u BiH sudija Ustavnog suda iz Njemačke.

-Da pokriju ove odluke? Naravno, ja sam svjestan da nas čeka decenijska i duga borba – rekao je Dodik.

Dodik je naveo da ako iko djeluje maligno u BiH, to su zapadnjaci, iako stalno nameću priču o nekom takozvanom ruskom uticaju.

Prema njegovim riječima, krajnji cilj ovakvih djelovanja je da se poništi karakter BiH.

-Zahtjev za unitarnom zemljom je zahtjev za centralizacijom, isključivo je vezan za činjenicu da se spriječi da ona ima karakter konfederacije. Ako ima karakter konfederacije, onda svaka konfederacija ima pravo na proces nultifikacije – rekao je Dodik.

On je naveo da se Narodna skupština Republike Srpske odredila o posljednjoj odluci Incka i da će to svakako završiti u Ustavnom sudu Republike Srpske.

-Mi vjerujemo da će on potvrditi ovaj zakon da se poništava i zabranjuje primjena Inckovog zakona na području Republike Srpske. A sad je tu odmjeravanje snaga i ovo je definitivno odmjeravanje snaga za nas. Ako mi podlegnemo tome i ako nam uhapse i odvode ljude, mi nemamo tamo više šta da čekamo. Ako se suprotstavimo, otvaramo proces koji neće biti brz, ali ga otvaram – rekao je on.

Dodik je govoreći o mogućnostima razlaza u BiH podsjetio da je svojevremeno poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić rekao da Srbi i Hrvati imaju rezervne zemlje da se odsele i da u Hrvatsku i Srbiju mogu „ponijeti na svojim opancima ono što se zalijepi“.

-Ja sam mu tada odgovorio da smo mi već odavno u cipelama i da, ako budemo išli, ići ćemo sa 49 odsto BiH i to mu i danas poručujem. I tome smo mi danas bliže nego što mnogi misle – zaključio je Dodik.

Profesor političkih nauka Nenad Kecmanović rekao je da je BiH ”nemoguća” država i da njen raspad ne može da spriječi ”nikakav politički inženjering” na način izgradnje suverene države, jedinstvene državne nacije.

-Načini da preživi su konsenzusom tri naroda da se obezbedi unutrašnji suverenitet ili da se Srpska, Herceg Bosna i Bošnjačka Bosna raziđu u miru – naveo je Kecmanović.

Ocijenio je da je čitava „operacija zamjene Valentina Incka Kristijanom Šmitom bila zamišljena kao združena vježba obnovljene saradnje Vašingtona i Brisela u BiH u post-trampovskoj eri, a pod devizom povratak nezavršenim poslovima u BiH“.

Kecmanović kaže da je Incko planirao da ućutka Srbe zakonom o verbalnom deliktu, koji je Šmit podržao i ukazuje da bi u slučaju da je zakon prošao, Šmit sutra mogao da ozakoni kažnjavanje vrijeđanja visokog predstavnika, američkog ambasadora, za osporavanje jedinstvene BiH, otpor ulasku u NATO…

Istakao je da Bošnjaci i Zapad nisu očekivali da će se Srpska oduprijeti jedinstvom vlasti i opozicije i to donošenjem kontra zakona Inckovom zakonu, opstrukcijom zajedničkih organa uz tradicionalnu podršku Rusije, i sada i Kine.

-Naprotiv, računali su na slabu Srpsku, nadomak izborne godine podeljenu međustranačkim obračunima, uzdrmanu antivladinom mobilizacijom, sponzorisanim medijma… Zbunjeni kontraefektom i time što su samo ojačali Srpsku, uzeli su predah – kaže on.

Diplomata i orijentalista, profesor emeritus Darko Tanasković istakao je da Republika Srpska ne može biti ukinuta, niti može nestati na osnovu bilo kakvih i bilo čijih spoljašnjih odluka jer, kako kaže, iznutra postoji.

Smatra da bi povratak izvornom Dejtonu mogao da sačuva određeni vid konfederacije BiH, ali da to, s obzirom na raspoloženje bošnjačke političke elite i dijela međunarodne zajednice, koji se na negativan način meša u BiH, nije blizu.

Tanasković je kazao da nema sumnje da je Inckova inicijativa dio orkestriranog i novog intenziteta pritisaka na Republiku Srpsku i Srbe u BiH, a samim tim i na Srbiju.

Istovremeno, smatra da u oproštajnom potezu Incka ima i nečeg dobrog i da je, prije svega, konsolidovao unutrašnje političko jedinstvo u Republici Srpskoj u kome su, kako je primjetio, počele da se naziru pukotine.

– Važno je da se u svim aspektima održi to političko jedinstvo, a neće izostati ni odlučna podrška Srbije, ali i Rusije i Kine – naveo je Tanasković.

Dodao je da su pred Šmitom veliki zahtjevi i očekivanja od strane Bošnjaka, a s druge strane, nesprovodive zakonske odredbe u praktičnom smislu.

-Biće neprijatnosti, biće pritisaka, hapšenja, optužbi, ali u osnovi, to je nesprovodivo – naglasio je Tanasković.

Bivši diplomata Vladislav Jovanović rekao je da Inckov zakon nije „pao s neba“, već da je došao kao logički slijed događaja koji su tome prethodili, a u cilju da se uzdrma politički legitimitet Republike Srpske.

-Taj zakon je duže pripreman, postojala su upozorenja da bi se takav zakon mogao doneti, ali je to sve bilo u sklopu priprema da se oslabi, koliko je moguće, psihološki i politički Republika Srpska u pružanju otpora prema jednom takvom direktnom napadu na sam osnove njenog postojanja – rekao je Jovanović.

Politički analitičar Aleksandar Pavić rekao je da na očuvanje neophodnog jedinstva sve faktore u Srpskoj opominju prethodna iskustva, u kojima je Zapad uvijek išao na to da će neko iskočiti i olakšati mu posao, što se u prošlosti i događalo, pa su ulatimatumi protiv Srba i Srpske prolazili.

-Za sada niko u Srpskoj ne iskače. To je dobro i treba izdržati, jer će Kristijan Šmit nastaviti da blefira da je visoki predstavnik, nadajući se nekakvom iskakanju sa srpske strane – upozorio je Pavić.

Njegova procjena je da će se Šmit ponašati i predstavljati tako kao da vrijeme radi za njega.

(Srna/SB)