Vijesti 26.09.2021.

Trifković: Oksigena terapija spasila mnoge živote

ČITANJE: 2 minute

Oksigena terapija koja se koristi u bijeljinskoj, ali i u svim bolnicama u Republici Srpskoj spasila je mnoge živote i bilo kakva negativna priča o tome ne stoji, izjavila je načelnica Pulmološkog odjeljenja Bolnice “Sveti Vračevi” u Bijeljini Slađana Trifković.

Trifkovićeva je istakla da oksigena terapija ni u kom slučaju nije uzrok lošijeg zdravstvenog stanja i da pacijenti u bijeljinskoj bolnici nikada nisu imali bilo kakav problem.

Prema njenim riječima, oksigena terapija je samo pomagala, oporavilo se više od 90 odsto pacijenata koji su bili na oksigenoj terapiji u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

– Dešavale su se komplikacije, pogoršanja zdravstvenog stanja, letalni ishodi, ali to su sve bili oblici bolesti u smislu teške pneumonije, tromboza koju uzrokuju razne druge bolesti – dodala je Trifkovićeva.

Ona je dodala da je u Bolnici “Sveti Vračevi” najveći broj pacijenata do sada izliječen zahvaljujući, između ostalog, oksigenoj terapiji, kao dijelu terapije.

Trifkovićeva je napomenula da prate i pacijente koji dolaze na kontrole u postkovid periodu, do šest mjeseci, nekada i duže, a uglavnom se oporavljaju i nemaju nikakvih posljedica u vezi sa terapijom.

Kada je riječ o pacijentima hospitalizovanim u kovid bolnicu, Trifkovićeva je navela da su uglavnom sa težim kliničkim slikama od kojih je oko 90 odsto na terapiji, a 16 ima kiseoničku podršku, odnosno oksigenu terapiju u visokim dozama.

Ona je ponovila da ne postoji nijedna informacija iz bijeljinske Bolnice, niti bilo koje u Republici Srpskoj da je neko imao problem u vezi sa oksigenom terapijom.

– Mislim da bi, prije svega, pažnju trebalo skretati na loše epidemiološko stanje, a priča o oksigenoj terapiji koja je loša zaista ne stoji – rekla je Trifkovićeva i dodala da se kiseonik u svim bolnicama Republike Srpske nabavlja iz istog izvora.

Ona je ukazala da se epidemiološka situacija pogoršava, kako u okruženju, tako i u Bijeljini, te navela da se u kovid bolnici trenutno nalazi 80 pacijenata, te da je u posljednjih 48 časova na bolničko liječenje primljen 21 pacijent, dok je u posljednjih desetak dana gotovo dvostruko uvećan broj pacijenata.

– Puno je veći broj zaraženih pacijenata koji se liječe ambulantno što isto ukazuje na pogoršanje epidemiološke situacije – rekla je Trifkovićeva, apelujući da se poštuju epidemiološke mjere.

(Srna, E.M)