Politika 04.10.2015.

Trifković: Većina u Srpskoj želi nezavisnost

ČITANJE: 2 minute
Srdja Trifkovic
Politički analitičar Srđa Trifković smatra da su snažniji protivnici ideje o eventualnoj nezavisnosti Republike Srpske u SAD nego u Evropi i ističe da bi u slučaju održavanja referenduma u Srpskoj nesumnjivo većina bila pobornik otjecpljenja od BiH.

Osvrćući se na situaciju u Kataloniji i eventualnim podudarnostima sa Republikom Srpskom, Trifković ističe da je Španija funkcionalna država, koja ne počiva na institucionalizovanom animozitetu i neprijateljstvu Španije prema Kataloncima, dok, s druge strane, teoretski unitarna BiH, kojoj teži bošnjački establišment, nesumnjivo počiva na institucionalnoj mržnji prema Srbima i svemu srpskom.

On navodi da je dodatna razlika u tome što će spoljni svijet prepustiti Špancima da sami odluče kakva će biti budućnost Katalonije.

– Nikome u zapadnim centrima moći ne pada napamet da prijeti, uslovljava ili naređuje. Takođe, nikome u sjedištu EU, Nato saveza ili Vašingtona ne pada na pamet da `vrišti` kako je nezamislivo dopustiti nezavisnu Kataloniju ili da poručje da jedinstvena Španija, bila ovakva ili onakva, mora da opstane po svaku cijenu – naglasio je Trifković.

Kada je u pitanju eventualna nezavisnost Srpske, Trifković kaže da su snažniji
protivnici takve ideje u SAD nego u Evropi, jer Amerika kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma svoju politiku zacrtala prije tačno 20 godina i ona više nije podložna racionalnom preispitivanju.

– Najbolje čemu se Republika Srpska može nadati sa Zapada jeste to da oni budu dovoljno rastrzani drugim pitanjima, odnosno relativno nezainteresovani za osipanje Dejtona – napomenuo je Trifković, koji je istoričar i profesor na banjalučkom Fakultetu političkih nauka.

On smatra da je i očuvanje postojećeg u Republici Srpskoj već dovoljno izazovan cilj koji zahtijeva zbijanje nacionalnih redova na srpskoj strani, mnogo veće nego što trenutno vidimo.

– U tom kontekstu, moram da primijetim da je ponašanje SDS-a apsolutno neobjašnjivo. Ono bi moglo jedino da se opiše prema onoj narodnoj “kao klanje vola za kilogram mesa” – ocijenio je Trifković.

(Pres)