Vijesti 17.10.2022.

TRIFUNOVIĆ: Januarska povišica za 274.000 penzionera ugrožena zbog postizbornog odugovlačenja

ČITANJE: 2 minute

Postizborno odugovlačenje u BiH prijetnja je za egzistenciju 274.000 penzionera Republike Srpske jer bi moglo uzrokovati privremeno finansiranje i onemogućiti očekivani rast penzija za 15 odsto u januaru, izjavio je predsjednik Udruženja penzionera Srpske Ratko Trifunović.

– Dajemo punu podršku organima i instucijama Republike Srpske u nastojanjima za očuvanje slobode, jedinstva i jake Srpske i tražimo od Centralne izborne komisije BiH da proglasi pobjednike izbora i stavi tačku na to – izjavio je Trifunović novinarima u Bijeljini nakon sjednice Upravnog odbora Udruženja penzionera.

On je napomenuo da nastariji građani očekuju brzo konstituisanje vlasti nakon izbora i usvajanje budžeta Srpske, kako se ne bi ušlo u privremeno finansiranje, što bi spriječilo rast penzija kroz redovno usklađivanje u vrijeme globalne krize.

– Osuđujemo neodgovorno i nezrelo ponašanje učesnika opštih izbora, čime urušavaju institucije Republike Srpske i direktno ugrožavaju materijalni položaj 274.000 penzionera – poručio je Trifunović.

Predsjednik Skupštine Udruženja penzionera Slobodan Brdar upozorio je da se postizborne refleksije mogu negativno odraziti na najstariju populaciju, što je nedopustivo, te apelovao za stabilnost Srpske i njenog penzijskog fonda.

Direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske Mladen Milić, koji je prisustvovao sastanku, rekao je novinarima da je Upravni odbor Udruženja sa pravom zabrinut za dalju sudbinu materijalnog položaja penzionera.

– Imajući u vidu činjenicu da još nisu proglašeni rezultati izbora, a približava se kraj godine i tek nas očekuje konstituisanje vlasti i usvajanje budžeta za narednu godinu, penzioneri se s pravom pribojavaju mogućnosti privremenog finansiranja i nemogućnosti povećanja penzija kroz redovno godišnje usklađivanje – naveo je Milić.

Milić je dodao da će redovno godišnje usklađivanje, ukoliko se usvoji budžet Republike Srpske za narednu godinu, biti minimalno 15 odsto.

(Srna/SB)