Triglav osiguranje Banjaluka u 2015. godini povećao bruto fakturisanu premiju osiguranja za 6 odsto

triglav
Triglav grupa je 2015. godinu završila u skladu sa strateškim usmjerenjima.

Fakturisala je 919,1 milion evra premije osiguranja i saosiguranje, što je 4% više od planiranog i 3% više nego godinu pre toga.

Dobit Grupe prije oporezivanja iznosila je 102,5 miliona evra, što je 20% više od planiranog i 2% više nego u 2014. godini.

Dobro poslovanje Grupe u osnovnoj djelatnosti imovinskih osiguranja odražava i poboljšani kombinovani količnik, koji je snižen na 92,8% te je za 3,5 procentnih bodova bolji od planiranoga i od vrijednosti godine 2014, a za 2 procentna boda je bolji od dugoročne prosječne ciljne vrijednosti (95%).

Triglav osiguranje Banjaluka, koje je dio Triglav Grupe, u 2015. godini poboljšalo je poslovanje u osnovnoj djelatnosti osiguranja. Fakturisalo je 6% više premije osiguranja u odnosu na prethodnu godinu. Takođe, Društvo bilježi kontinuiran porast nivoa kapitala i tehničkih rezervacija.

Na razvojno važnom sektoru zdravstvenih i penzijskih osiguranja Triglav grupa je preuzela Skupnu pokojninsku družbu, drugog najvećeg slovenačkog ponuđača dobrovoljnih penzijskih osiguranja. Prošlogodišnje dobre poslovne rezultate pozitivno je obilježio i rast premija na tržištima izvan Slovenije, odsutstvo masovnih štetnih događaja, ali i ne baš povoljna situacija na tržištima kapitala.

Rast premije Grupe i jačanje tržišnih udjela izvan Slovenije

Grupa je u 2015. godini fakturisala 919,1 milion evra premija osiguranja i saosiguranje, što je za 4% više od planiranog i za 3% više nego godinu prije toga. Na slovenačkom tržištu Triglav grupa sa 36% udjela na tržištu uvjerljivo zauzima vodeći položaj. Osim matičnog društva na ovom tržištu još posluju Triglav, Zdravstvena zavarovalnica i Skupna pokojninska družba, novo zavisno društvo u Grupi. Premija Zavarovalnice Triglav dostigla je 586,3 miliona evra (1 % manje nego 2014), dok je Triglav, Zdravstvena zavarovalnica fakturisala 1% više premije nego godinu pre toga. U Sloveniji Triglav grupa na tržištu imovinskih osiguranja ima udio na tržištu od 44%, na tržištu životnih osiguranja 35%, a na tržištu zdravstvenih osiguranja 23%. U Hrvatskoj je premija zabilježila rast od 8%, u Srbiji od 24%, a u Makedoniji od 13%. Na crnogorskom tržištu rast premije je iznosio 10%, a u Bosni i Hercegovini9%.

Dobar poslovni rezultat i poboljšan kombinovani količnik

Poslovna dobit Grupe prije oporezivanja iznosila je 102,5 miliona evra, što je za 20% više od planiranog i za 2% više nego 2014. godine. Neto dobit u visini od 88,9 miliona evra je za 24% viša od planirane i za 4% viša nego prethodne godine. Dobro poslovanje u osnovnoj djelatnosti imovinskih osiguranja odražava i poboljšani kombinovani količnik Grupe, koji se smanjio na 92,8% te je za 3,5 procentnih bodova bolji od planiranog i od vrijednosti godine 2014, a za dobra 2 procentna boda bolji od dugoročne prosječne ciljne vrijednosti (95%).

Zahtjevna situacija na tržištima kapitala

Na poslovanje osiguravajućeg društva utiču i različita finansijska ulaganja, jer predstavljaju i najveći dio sredstava. Zbog nesigurne situacije na tržištima kapitala, s izrazito niskim kamatnim stopama u 2015. godini, prihodi od finansijskih ulaganja Grupe, bez prihoda investicija onih osiguranika životnih osiguranja koji preuzimaju investicijski rizik, bili su za 16% niži nego prethodne godine.

Visoke ocjene boniteta

Finansijsku stabilnost i uspješno poslovanje Grupe Triglav potvrdile su i u 2015. godini dobijene visoke ocjene boniteta dvije bonitetne agencije S&P i A.M. Best. Agencija S&P je poboljšala svoju srednjoročnu prognozu iz stabilne u pozitivnu, a agencija A.M. Best je dotadašnju pozitivnu prognozu ponovo potvrdila. Na visoki nivo finansijske stabilnosti ukazuje i za 2% viši cjelokupni kapital (704 miliona evra), kao i za 11% povećane bruto tehničke rezerve Triglav grupe (2.600,4 miliona evra). Obe kategorije su garancija i osnov za uravnoteženo poslovanje i za obezbjeđivanje dugoročne bezbjednosti osiguranika Triglav grupe.

Visoka adekvatnost kapitala i obnovljena politika dividende

S početkom 2016. godine Zavarovalnica Triglav je počela da koristi nadograđen sistem upravljanja rizicima u skladu sa zakonskim propisima iz Solventnosti II. Novi režim mijenja kulturu poslovanja, uvodi nadograđeni sistem upravljanja rizicima i određuje vrednovanje uticaja pojedinih poslovnih odluka na profil rizika osiguravajućeg društva, na kapital i na finansijsko stanje. Triglav grupa i prema novim izračunima zadržava visoku adekvatnost kapitala, koja varira u ciljnom rasponu adekvatnosti kapitala Grupe u iznosu između 250% i 300%.

U skladu s obnovljenom politikom isplate dividende, koja je dio politike upravljanja kapitalom Grupe, nadzorni odbor i Uprava Zavarovalnice Triglav predlažu skupštini akcionara društva isplatu dividende u visini od 2,50 evra po akciji, a u ukupnoj visini od56.837.870,00 evra. U skladu s prijedlogom za dividende će biti isplaćeno 64% neto dobiti Triglav grupe za 2015. odnosno 87% bilansne dobiti Zavarovalnice Triglav za 2015. godinu.

Nadzorni odbor i Uprava ocjenjuju da će, i nakon isplate dividendi u visini koja se predlaže, adekvatnost kapitala Triglav grupe ostati u ciljnom rasponu. To je veoma značajno za održavanje visoke finansijske stabilnosti Grupe, sigurnosti njezinog poslovanja i uspješnu realizaciju planiranih strateških usmjerenja.

Andrej Slapar, predsjednik Uprave Zavarovalnice Triglav rekao je da je iza njih zahtjevna i istovremeno uspješna godina.

– U 2016-tu godinu ušli smo s moćnim kapitalom i prema režimu Solventnost II, što nadzornom odboru i upravi omogućava da predloži skupštini akcionara isplatu dividende u visini od 2,50 evra bruto po akciji. Naša pažnja je već usmjerena dalje na budućnost. S obzirom na ovogodišnje očekivane prilike planiramo poslovni rezultat prije oporezivanja Grupe između 80 i 90 miliona evra, konsolidovanu bruto premiju osiguranja u visini od oko 900 miliona evra i kombinovani količnik od oko 95%. Težište aktivnosti ostaće na osiguravajućoj djelatnosti, jer su naš glavni cilj zadovoljni osiguranici. Uzimajući u obzir prilike na tržištima mi ćemo jačati i poboljšavati ponudu te razvijati prodajne kanale, pri čemu će uvođenje savremenih tehnologija na svim nivoima poslovanja biti značajan izvor naših konkurentnih prednosti- zaključio je Slapar.

Triglav Grupa na tržištu Republike Srpske

Triglav osiguranje Banjaluka u 2015. godini uspješno je poslovalo. Bruto fakturisana premija osiguranja iznosi 5 miliona evra (9.829.668 KM) i veća je u odnosu na fakturisanu premiju prethodne godine za 6%. U posmatranom periodu povećano je i učešće premije dobrovoljnih osiguranja koje sada u ukupnoj premiji učestvuje sa 34%, dok preostalih 66% čini premija obaveznih osiguranja. Društvo je prošle godine sa 4,6 procentnim udjelom na tržištu zadržao 9. mjesto na osiguravajućem tržištu u Republici Srpskoj.

Matej Žlajpah, direktor Triglav osiguranja Banjaluka, rekao je da su zadovoljni poslovanjem u 2015. godini u kojoj bilježe kontinuirani porast premije, kapitala i tehničkih rezervi.

– Pored uobičajenog fokusa na klijente te efikasnu likvidaciju i isplatu štete, prošlu godinu smo mnogo ulagali i u razvoj šire i uže lokalne zajednice. U okviru projekta pomoći za sanaciju šteta od poplava, javnim ustanovama u Republici Srpskoj donirali smo blizu 50 000 evra. I ove godine imamo planirana sredstva za podršku velikog broja sportskih, kulturnih i naučnih projekata- istakao je Žlajpah.

(PR)

DODIK: Zatvaranjem granice za Srbe u Crnoj Gori bi da riješe problem

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ocijenio je da odluku Crne Gore da ostavi zatvorenim granice za Srbiju i Republiku Srpsku vidi kao pokušaj i kalkulaciju vlasti u Podgorici da zatvaranjem granice olakša rješavanje problema sa srpskom zajednicom u toj zemlji. “Ne može se oteti utisku da iza takve odluke vjerovatno stoji nastojanje

Kako se virus korona ponaša kada ste u blizini zaraženih bez simptoma

Kineska studija pokazala je da se novi virus korona sa asimptomatskih pacijenata ne prenosi lako na druge osobe. Istraživanje je sprovedeno na 455 osoba koji su nekoliko dana bili u kontaktu sa osobom pozitivnom na virus korona koja nije imala nikakve simptome bolesti. Vrijeme kontakta je bilo četiri dana, odnosno za članove porodica pet dana. Tokom karantina,

Šakić još nije predat Tužilaštvu

Republičkom javnom tužilaštvu još nije predat uhapšeni Siniša Šakić, osumnjičen da bi mogao imati informacije u vezi sa ubistvom Slaviše Ćuluma u Banjaluci, rečeno je Srni u ovom tužilaštvu. Portparol Republičkog javnog tužilaštva Dragica Tojagić objasnila je da je zakonski rok za predaju lica 24 časa. Pripadnici Granične policije BiH uhapsili su u ponedjeljak oko 11.00

ŠEHIĆ: Odluka o odgađanju izbora potpuno nezakonita

Direktor koalicije “Pod lupom” i bivši predsjednik Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Vehid Šehić istakao je da je odluka ove komisije o odgađanju lokalnih izbora sa 4. oktobra na 15. novembar potpuno nezakonita i da nema zakonsko uporište, čak i kad bi se postojeće zakonske norme tumačile široko. Šehić je naglasio da Izborni zakon, pored

Nekoliko intervencija vatrogasaca nakon jakog nevremena

Vatrogasci u Banjaluci intervenisali su u nekoliko slučajeva nakon što je ovaj grad u popodnevnim časovima zahvatilo jako nevrijeme, rekao je Srni komandir Vatrogasne čete Centar u Vatrogasnoj brigadi Banjaluka Dragan Savanović. Prema njegovim riječima, vatrogasci su intervenisali u Ulici Zmaj Ognjenog Vuka u naselju Lazarevo gdje je palo drvo preko žica elektovodova i taj

ČOVIĆ: Nedopustivo da se članovi CIK-a biraju kako želi “politički hir”

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da je nedopustivo da se članovi Centralne izborne komisije BiH biraju na način kako želi “jedan politički hir”. Čović je rekao da su članovi CIK-a izabrani mimo zakona, kriterijuma i procedura. “Pitanje je kad će biti izbori. Imali ste prvo datum iz 10. mjeseca, pa sada imate datum