Magazin 13.02.2016.

Trikovi koji zaista pale: 3 načina da aktiviraš fotografsko pamćenje!

ČITANJE: 2 minute
kako-razviti-fotografsko-pamenje
Sjedite na ispitu i posmatrate pitanja. Tačno se sjećate stranice na kojoj piše odgovor. Slika vam treperi u sjećanju, ali ma koliko pokušavali da se sjetite definicije koja je prati – ne uspijeva vam. Uz ove trikove ćete aktivirati fotografsko pamćenje i pobijediti svaki problem.

Ljudski um je jedna briljantna mašina. Vizuelna mašina. Pamtimo stvari koje se ističu, koje se razlikuju od našeg svakodnevnog okruženja. Najčešće su to čudna, duhovita, ljubavna ili uvredljiva sjećanja. Rijetko ko može da ponovi lekciju iz hemije koju je učio u osnovnoj školi, ali sigurno će godinama pamtili kako su ga zadirkivali na velikom odmoru. Postoji caka da ovu odliku našeg pamćenja okrenete u svoju korist.

1. Ciceronov trik

Čuveni govornik Ciceron je smatrao da je najbolji način da zapamtiš govor tehnika toposa. Topos na grčkom znači mjesto. Dakle, tekst se ne pamti riječ po riječ, nego sliku po sliku. On bi odredio živopisan prizor i povezao ga u pamćenju sa svakom temom. Onda bi listao katalog zanimljivih fotografija u glavi i redom se prisjećao rečenica koje pamtimo i dan danas.

2. Zidovi sjećanja

Iskoristi jednostavnu sliku iz svog sjećanja. Recimo, tvoju zgradu. Probaj da se sjetiš detalja. Koliko prozora je na prvom spratu, gdje se nalazi oluk, koje je boje cigla. Da li komšinica na drugom spratu na terasi ima cvijeće. Zadrži tu sliku u glavi. I spremi se za sljedeći nivo.

3. Spisak za prodavnicu – koji ćete čak i sanjati

Ukoliko vam je cilj da detaljno zapamtite spisak za prodavnicu, dodijelite svakom pojmu njegovo mjesto. Tako bi, na primjer, svaki artikal sa spiska trebalo da dodijelite jednoj sobi iz vašeg stana, ali na zanimljiv način. Hljeb zamislite kako se sunča na terasi, neka banane vise sa lustera, a pileći bataci trčkaraju hodnikom. Što živopisnije, to bolje. Jedna stavka na tom spisku uključiće vam fotografsko pamćenje kao pritiskom na dugme.

(24sata.rs)